Ključna uspešna setva, potrebna dugoročna strategija

 eko-setva 310x186

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da je u ovom trenutku uspešna setva ključna za poljoprivredne proizvođače i da je potrebna dugoročna strategija u oblasti poljoprivrede.Bogosavljević-Bošković je ocenila da stanje u poljoprivredi nije dobro i dodala da će se tražiti rešenja za oporavak, te da je urađena dugoročna strategija razvoja poljoprivrede od 2014. do 2024. godine koja će ubrzo biti u proceduri usvajanja, a kojom će biti određene smernice reformi u poljoprivredi.

Ciljevi su rast proizvodnje, stabilnost dohotka proizvođača, održivo korišćenje resursa, zaštita životne sredine, unapređenje kvaliteta života u ruralnom području, smanjenje siromaštva, unapređenje kvaliteta i bezbednost hrane, navela je ministarka u Jutarnjem programu TV Pink.

Vremenske prilike ovog proleća i obilne padavine ne idu na ruku poljoprivredi i mnogi usevi su uništeni poplavama, pa će se zato reagovati u smislu nalaženja najboljih rešenja i pomoći proizvođačima, kazala je Bogosavljević-Bošković.

Napominjući da je svesna opasnosti od gradonosnih oblaka, ona je istakla da je dobila uveravanja da su u Sektoru za vanredne situacije za to spremni, da je obezbeđen dovoljan broj raketa, ali i da je potrebno i sistemsko rešenje u vidu usvajanja zakona u toj oblasti.

Bogosavljević-Bošković je najavila da bi država mogla da pomogne proizvođače subvencijama, povoljnim kreditima i merama podsticaja, i da budžet mora da uvaži iznose podsticaja koji stoje u zakonu.

Ministarka poljoprivrede je kazala da će se zalagati da agrarni budžet bude što veći i da će proizvođačima biti pružena pomoć i drugim merama, kao što su finansiranje žetve i jačanje sistema javnih skladišta.

Ona je dodala da primat uvek daje domaćem proizvodu, jer nije dobro izvoziti sirovinu, budući da je ekonomski isplativije i opravdanije izvoziti gotov proizvod.
"Ostaje nam da se bavimo obnovom prerađivačke industrije", najavila je Bogosavljević-Bošković, i predočila da je cilj izvoz junećeg i svinjskog mesa.


Izvor: Tanjug