Sajam poljoprivrede od 20. maja, oko 1.500 izlagača

  Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, 81. po redu, biće održan od 20. do 26. maja, i okupiće oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja, najavili su danas organizatori.Zemlja partner je Holandija, a posetioci će moći da pogledaju tradicionalne izložbe poljoprivredne mehanizacije, stoke - najveće izložbe tog tipa na Balkanu i organske proizvodnje.Sajam će svakako obeležiti i gostovanje planetarno popularnog kuvara, Rudolfa van Vina.

Direktor Novosadskog sajma Dragan Lukač rekao je na konferenciji za novinare da će 22. maja biti organizovan i Dan stočara, kada će najuspešnijim odgajivačima biti uručena prestižna priznanja.

U subotu, 24. maja, biće organizovan Porodični dan kada će roditelji sa decom do 16 godina moći da uđu na sajam kupovinom jedne ulaznice, a kako je naveo Lukač, očekuje se da će broj postetilaca tog dana premašiti 26.000, koliko je iznosio prošle godine.

Lukač je kazao da će i ove godine posetioci moći da učestvuju u nagradnoj igri, u okviru koje će biti darovana dva "belarus" traktora.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković istakla je da je čast za Srbiju to što je Holandija ove godine partner sajma, kao i to što je jedna od vodećih zemalja u oblasti poljoprivrede baš Srbiju svrstala u malobrojnu grupu zemalja sa kojima želi da izgradi poseban partnerski odnos u oblasti agrara.

Bilateralna saradnja je već uspostavljena, puno je pitanja koja su od zajedničkog interesa - bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna pitanja, kao i investicije u oblast poljoprivrede, rekla je Bogosavljević-Bošković.

Postoji interes i za uspostavljanje nove saradnje u oblastima u kojima je to moguće, i u povrtarstvu, voćarstvu, mlekarskoj industriji i zaštiti životne sredine, dodala je Bogosavljević-Bošković.

Ona je napomenula da će se Ministarstvo poljoprivrede na predstojećoj manifestaciji predstaviti na svom štandu, podržati izložbu organske proizvodnje, stoke, učestvovati na panel diskusiji "Trendovi u evropskoj poljoprivredi"....

Ambasador Holandije u Srbiji Loran Stokvis rekao je da je sajam poljoprivrede odlična prilika da se ponovo naglasi dobra saradnja Srbije i Holandije.

To što će se na otvaranju pojaviti ministar inostranih poslova Holandije Frans Timermans pokazuje koliki značaj pridajemo saradnji sa Srbijom u oblasti poljoprivrede, naglasio je Stokvis.

On je dodao i da će se na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstaviti od 20 do 25 firmi iz Holandije.
Radno vreme sajma biće od 9 do 19 časova. Pojedinačne ulaznice koštaju 500 dinara, za organizovane kolektivne posete 350 dinara, a za organizovane školske posete i penzionere i decu od sedam do 12 godina po 200 dinara.

 

 

 

Izvor:Tanjug