Kreće kontrola njiva pod sojom, uništavaće se GMO usev

soja u zrnu na dlanu 220

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede obaviće detaljnu kontrolu useva soje, kao i kontrolu prilikom otkupa sa ciljem sprečavanja gajenja i prometa GMO soje, saopštilo je ministarstvo.Ministarstvo poljoprivrede upozorava poljoprivredne proizvođače da je Zakonom o GMO u Srbiji zabranjen ovakav vid proizvodnje i prometa.Nadležna inspekcija utvrdila je konkretne programe obilaska reona i ukoliko se utvrde površine na kojima postoji GMO biljka soje kompletni usevi biće uništeni a protiv vlasnika će biti pokrenute kaznene mere u skladu sa Zakonom o GMO.

Kako je navedeno, njihova gazdinstva biće svrstana u pasivni status, koji podrazumeva gubljenje svih vrsta podsticaja.

Posebne mere biće preduzete i prilikom otkupa zrna soje gde će značajnu odgovornost za kontrolu zrna imati skladištari i otkupljivači.

Fitosanitarana inspekcija Ministarstva poljoprivrede redovno kontroliše promet soje na teritoriji Srbije i upozorava poljoprivrednike da kupuju isključivo deklarisano seme.

"Obaveštavamo proizvođače soje da postoji interes država EU za našim zrnom soje upravo zbog toga što nije GMO", navedeno je u saopštenju.

 

 

Izvor: Novosti