Agrokor prikupio novac za kupovinu Merkatora

agrokor-epa

Agrokor je zatvorio finansijsku konstrukciju za kupovinu Merkatora, a radi se o 549 miliona evra.

LjUBLjANA - Agrokor je zatvorio finansijsku konstrukciju za kupovinu Merkatora, a radi se o 549 miliona evra.

Glavni finansijer Agrokorovog poduhvata je ruska VTB banka, objavljeno je na portalu Seebiz, uz podsećanje da je kompanija hrvatskog biznismena Ivice Todorića nedavno osigurala kreditnu liniju tešku 600 miliona evra, takođe od ruske Sberbanke.

Drugi važan finansijer je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Prema poslednjem aneksu kupoprodajnog ugovora, Agrokor mora do 15. aprila da saopšti kakva je finansijska konstrukcija, navodi Seebi, pozivajući se na pisanje slovenačkog poslovnog dnevnika Finance.

Nakon spajanja Konzuma i Merkatora u Adria ritejl (Adria Retail) očekuje se izlistavanje deonica te kompanije londonskoj ili njujorškoj burzi, najavio je nedavno vlasnik Agrokora Ivica Todorić.

"Agrokor će u prvoj fazi u Adria ritejlu imati 51 odsto deonica. Ako budemo išli u inicijalnu javnu ponudu (IPO), i manje. Ne smemo se ograničavati vlasničkim udelom. Važno je da se kompanija razvija i krene na tursko i rusko tržište", kazao je Todorić.Na IPO Todorić računa kroz dve-tri godine, a prodaja ritejla, kako kaže, nije izvesna. IPO je jedina dobra opcija, i to u Njujorku ili Londonu, rekao je tada Todorić.

Analitičari procenjuju da bi novi trgovački div deonice mogao izlistati na ruskom ili turskom tržištu kapitala. Odavno je poznato da Todorić u strateškom širenju najveće mogućnosti vidi upravo na ta dva tržišta. Zajednički tržišni potencijal Agrokora i Merkatora trebalo bi da iznosi 51,3 milijarde kuna (6,7 milijardi evra) ostvarenog prihoda od prodaje, EBITDA marža iznosila bi 6,9 odsto ili 3,5 milijarde kuna.

 

 

Izvor: http://www.novosti.rs/