10 milijardi dinara za vojvođanske poljoprivrednike

Vojvođanski poljoprivrednici ove godine imaće na raspolaganju do 10 milijardi dinara namenjenih investicijama putem bespovratnih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kredita Razvojnog fonda Vojvodine i garancija Garancijskog fonda Vojvodine.Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Slobodan Teofanov, ocenio je da je ta podrška jedinstvena na teritoriji Srbije, a predstavlja model Evropske unije. Prema njegovim rečima, pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će ove godine dodeljivati bespovratna sredstva namenjena investicijama, za šta je obezbeđeno 2,5 milijardi dinara.

- S obzirom na zakon o podsticajima, mi kao pokrajina imamo pravo da finansiramo samo investicije, što je na neki način dobro za pokrajinu, jer time podižemo konkurentnost poljoprivrednih proizvođača, rekao je Teofanov.

On je precizirao da Sekretarijat poljoprivrednicima refundira od 30 do 60 odsto vrednosti investicije koje mogu biti iz oblasti navodnjavanja, prerađivačkih kapaciteta, te projekata u povrtarstvu, stočarstvu i voćarstvu, uz pomoć staračkim domaćinstvima koja daju zemljište u zakup.

Jedan od načina na koji poljoprivrednici mogu realizovati ove investicije jeste Razvojni fond Vojvodine, naslednik nekadašnjeg Fonda za razvoj, koji je tokom 12 godina postojanja plasirao više od 150 miliona evra u poljoprivredna gazdinstva.

Kako je izjavila savetnica direktora ovog fonda, Snežana Repac, fond trenutno ima dve kreditne linije namenjene poljoprivredi, odnosno registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i prerađivačkim preduzećima i zadrugama, a sredstva su namenjena podršci izvozu. Na raspolaganju je 400 miliona dinara, a konkursi će biti otvoreni sve dok se sva sredstva ne povuku. Sredstva su namenjena ratarstvu, odnosno nabavci mehanizacije, priplodnog materijala, zalivnih sistema, podizanju voćnjaka, vinograda, staklenika, plastenika, podnih skladišta i slično.

- Naši krediti su potpuno usklađeni i upareni sa subvencijama koje odobrava pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu. Skoro svaka namena ima svoju refundaciju. Tako da kada kod nas uzmete kredit, kod njih dobijete subvenciju i otprilike vaša investicija dođe vas na pola troška. I u tome je osnovna prednost, rekla je Repac.Dodatnu prednost, po njenim rečima, predstavljaju i kamatne stope koje su na nivou od tri do četiri odsto na godišnjem nivou. Maksimalni iznos kredita za poljoprivrednike je 10 miliona dinara, a garancija je ili bankarska, ili hipoteka na zemljište. Što se garancija tiče, poljoprivrednici koji nameravaju da podignu dugoročne kredite kod poslovnih banaka imaju šansu da ostvare povoljnije uslove zaduživanja uz podršku Garancijskog fonda Vojvodine.

Kako je izjavio Goran Vasić direktor Garancijskog fonda Vojvodine, vojvođanskim poljoprivrednicima na raspolaganju je oko pet miliona evra koji mogu poslužiti za te namene. On je rekao da ovaj fond pruža garancije za bankarske kredite, koji se u tom slučaju odobravaju po povoljnijim uslovima, odnosno sa maksimalnom fiksnom kamatom do 7,5 odsto ili promenljivom do 6,75 odsto.

- Naša uloga je ta da kroz garancije unosimo dodatnu stabilnost u plasmane komercijalnih banaka. Radimo po šemama po kojima se radi u Evropskoj uniji i možemo da kažemo da smo jedina domaća institucija koja je članica određenih evropskih foruma, od kojih smo preuzeli model, rekao je Vasić.

Krediti odobreni uz garanciju ovog fonda, prema njegovim rečima, namenjeni su dugoročnim investicijama za razvoj gazdinstava, a "u opticaju" su tri kreditne linije. Prva je namenjena za nabavku poljoprivredne opreme, preko kojeg su do sada finansirali nabavku preko 1.000 kombajna i traktora, druga linija namenjena je ukrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta, zahvaljujući kojoj je do sada kupljeno preko 1.000 hektara, a treća je namenjena za izgradnju i proširenje montažnih skladišnih kapaciteta, koja stimuliše udruživanje poljoprivrednika.

Preko kreditnih linija ovog fonda, dodao je Vasić, prošle godine je plasirano četiri miliona evra, a ove godine se očekuje plasman pet miliona. Prema njegovim rečima, u ovom momentu postoji odobren okvir od oko šest miliona evra i ako se on potroši ima mogućnosti da bude duplo uvećan, tako da je problem u ovom trenutku više u kreditnoj sposobnosti klijenata, nego u novcu.

Pomoć za konkurisanje poljoprivrednici mogu potražiti u Poljoprivrednim stručnim službama na teritoriji Vojvodine, čijim savetodavcima su prezentovani planovi podrške kako sekretarijata, tako i ova dva fonda.

 

 

 

Izvor: http://evrsac.rs/