Srpski proizvodi na rafovima

18124_rafovihrana02fotomjosid_f

Šta velike trgovinske kuće nude kupcima kada je reč o strukturi robe - Od ponuđenih artikala gotovo 70 odsto su domaći proizvodiU TRGOVINSKIM lancima u Srbiji udeo uvozne robe dostiže do 30 odsto i ta struktura nije se bitno promenila u odnosu na period od pre nekoliko godina, uprkos činjenici da smo u međuvremenu za mnoge proizvode smanjili carinske barijere. Istraživanja pokazuju i da se najviše uvoze neprehrambeni proizvodi, poput kućnih aparata, elektronskih uređaja, tekstila, posuđa i sezonskih artikala, i to iz susednih država, iz zemalja Evropske unije i Kine.

 U vodećim maloprodajnim lancima, iako ne postoji precizno istraživanje, kažu da je na rafovima, odnos zastupljenosti u ukupnoj ponudi robe i dalje oko 70 prema 30 odsto u korist domaće robe i da neznatno oscilira, zavisno od prodajnog formata.
- U maloprodajnim objektima "Rode" na policama ima oko 70 posto proizvoda domaćih proizvođača i naš cilj je da ponudu i dalje kontinuirano prilagođavamo potrebama potrošača, prema prodajnim objektima - kažu u "Merkatoru S", u okviru kog posluje ovaj prodajni lanac.
- Saradnja sa domaćim proizvođačima nam je jako važna, jer na taj način čuvamo radna mesta i u krajnjem, kupovnu moć naših potrošača.
U grčkom lancu "Super Vero" gotovo 80 odsto ukupnog asortimana čine domaći proizvodi, a preostalih 20 odsto se uvozi. Ta struktura poslednjih godinu dana nepromenjena i da se najčešće pazare kao i svuda osnovne životne namirnice. Sličan udeo je i u "Maksiju", "Tempu", "Univereksportu", "Disu", "Intereksu", "Gomeksu"...
Građani najčešće pazare proizvode koji inače "ulaze" u dnevnu potrošačku korpu. Najprodavaniji artikli su iz kategorije mesa i mesnih prerađevina, hleba i peciva, zatim mleka i mlečnih proizvoda, voća i povrća, vode i sokova...
U Srbiji je zbog niskog životnog standarda već godinama cena glavni orijentir.
- Dubina džepa presudno utiče na odluku o kupovini određenog proizvoda - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. - Kvalitet naših proizvoda nije sporan, ali lojalnost kupaca na duže staze u uslovima besparice može da se obezbedi jedino većom konkurencijom i snižavanjem cena.

PRIVATNE ROBNE MARKE

Raste učešće privatnih trgovačkih marki u ponudi velikih supermarketa, jer nude znatno niže cene. Prometnici sve češće prodaju sopstvene robne marke. Pored brašna, pirinča, kafe, kao privatne robne marke, u ponudi su i jogurt, pavlaka, sir, ali i mesne prerađevine, kobasice i salame. Takvi proizvodi su i do 20 odsto jeftiniji od standardne ponude.