Švapska teletina iz Srbije

junad 2

Nemačka „Angus grupa“ planira da započne proizvodnju mesa u našoj zemlji. Obilaze farme u Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Bečeju. Posao će kreditirati Nemačka razvojna banka KF. Nemačka kompanija "Angus grupa", jedan od vodećih stočarskih koncerna u Evropi, planira da investira u proizvodnju mesa u Srbiji, zajedno sa srpskim poljoprivrednicima. Nemci bi, kako su najavili, ulagali u Srbiju uz povoljne kredite kod Nemačke razvojne banke KF.

Predstavnici "Angus grupe" će u narednih nekoliko dana obilaziti lokacije pogodne za pokretanje proizvodnje mesa u Srbiji i najpre će posetiti Sremsku Mitrovicu, Valjevo i Bečej, gde bi prema njihovim i informacijama i proceni, najbrže mogla da se započne proizvodnja. Prednost "angus" govedine je što je ta rasa, kažu, vrlo adaptibilna i može da se uzgaja na temperaturama od minus 20 do plus 30 stepeni.
- Naš cilj je da više za EU ne uvozimo meso sa raznih kontinenata, već da EU proizvodi za svoje sopstvene potrebe - izjavio je Bernard Dele, predsednik "Angus grupe" u Privrednoj komori Beograda. - Došli smo u Srbiju zato što "angus" govedina traži dobre pašnjake i daje najkvalitetnije meso. U svakoj zemlji u kojoj smo počeli naš sistem proizvodnje vrlo brzo je porasla potražnja za tim mesom.

TOV SKUP PROCES

- Treba pozdraviti svaku investiciju koja dolazi u našu zemlju, a tov junadi je naročito skup proces i dug ciklus proizvodnje u odnosu na druge vrste - kaže za "Novosti" Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta. - I finansijski je taj tov daleko zahtevniji i traži velika sredstva da se iskreditira proizvodnja. Naš najveći problem je do sada bio kako kreditirati tu proizvodnju i napraviti takav paritet cena, da taj posao na kraju bude isplativ.

Nemački koncern svoj sistem proizvodnje je već uveo u nekoliko evropskih zemalja - Austriji, Švajcarskoj, Rumuniji i Španiji i njeni predstavnici su došli u Srbiju kako bi prikupili informacije o mogućnosti proizvodnje.Srbija ima sve preduslove za proizvodnju junećeg mesa, od stočne hrane, travnjaka, do duge tradicije - rekao je Velimir Radojević, predsednik Zadružnog saveza Beograda PKB. - Uprkos tome imamo stalan pad proizvodnje junećeg mesa i u poslednjih 10 godina je taj pad iznosio oko 13 odsto. Ova ponuda "Angus grupe" dolazi u pravom trenutku.
Radojević je napomenuo da u Srbiji dosta stanovnika živi u ruralnim područjima i da je program "Angus grupe" veoma pogodan za uključivanje sitnih poljoprivrednih proizvođača u taj posao.
Nemački partneri najavili su i dodatna novčana sredstva vezana za početak proizvodnje, gde bi se pored farmi uključili proizvođači hrane, veterinarske ustanove i klanična industrija.

 

Izvor: Novosti