Nove pijace i Agriko mreža za mala gazdinstva

f8962b38d084bb71422c647212a76f57_L

Ovih dana javnosti je predstavljen projekat „Unapređenje ekonomske saradnje u prekograničnom regionu Vršac–Gradinari stimulisanjem aktivnosti malih poljoprivrednih proizvođača”.Menadžer projekta Srđan Predić kaže da je izrada projekta u završnoj fazi i da potom sledi raspisivanje tendera za izbor izvođača građevinskih radova. Vrednost projekta je dva miliona evra, od čega je učešće IPA fonda 85 odsto, a realizovao bi se do oktobra iduće godine.U okviru Agriko mreže u rumunskom mestu Gradinari biće podignuta velika stočna pijaca za poljoprivredne proizvođače, dok će u Vršcu biti izgrađena prehambena pijaca na 2.401 kvadrat sa 150 do 160 mesta za male i srednje proizvođače. Tu će biti i opremljena laboratorija za uzorkovanje poljorivrednih proizvoda, što garantuje visok kvalitet robe u ponudi.

Rečeno je da će se promocija tih aktivnosti obavljati putem internet-prezentacije i organizovanjem poljorivrednih sajmova i i izložbi. Agriko mreža će sačiniti bazu podataka koja će omogućiti razmenu podataka između proizvođača, distributera, dobavljača i kupaca iz pograničnog područja tih regija.
Izdavaće se i Agriko bilten, a na stočnoj pijaci u Gradinarima planira se održavanje rumunsko-srpskog sajma, zatim i festival žetve, dok će i u Vršcu, u okviru Grožđebala, biti neka od sajamskih priredbi poljoprivredenika. Sve to će doprineti stvaranju mogućnosti za širenje tržišta poljoprivrednih proizvoda i van granica tog pograničnog područja u dve prijateljske zemlje.

 

 

Izvor: 

http://evrsac.rs