Očekuje se rod šećerne repe od 3,1 milion tona

secerna_repa2

Kampanja prerade šećerne repe u jeku. Proizvešće se oko 450.000 tona šećera, a 180.000 tona ide u EU.Kapanja vađenja i prerade šećerne repe, sa oko 60.000 hektara, sa kojih se očekuje rod od oko 3,1 milion tona, ovih dana je u punom jeku. Repa je, kako objašnjava Olga Čurović, iz Zajednice proizvođača industrijskog bilja, već povađena sa 65 odsto površina, a poljoprivredici imaju razloga da budu zadovoljni, jer je cena repe viša od one koju su dobijali lane.

Ratari uveliko koriste tople dane i idealno vreme za vađenje repe. Tako bi šećerane već do kraja godine trebalo da privedu kraju kampanju i proizvedu između 430.000 i 450.000 tona slatkog kristala. Time će biti podmirene potrebe Srbije od oko 220.000 tona, a i kvota za izvoz u EU od 180.000 tona.
Šećernu repu na 30 hektara ove godine je gajio i Miroslav Tasić iz Sente, koji je proizvodnju ove industrijske biljke ugovorio sa šećeranom "Te To" iz Sente. Za gajenje repe odlučio se zbog obezbeđenog plasmana i garantovane cene.- Imao sam odličan prinos od 80 tona po hektaru, a zadovoljan sam i cenom od 5,8 dinara po kilogramu, ali njivu na kojoj sam gajio repu sam navodnjavao, tako da je ona, uz sve ostale agrotehničke mere, koje sam joj pružio na vreme, imala idealan tretman - kaže Tasić. - Vađenje ovih dana privodim kraju, iskoristili smo veoma lepe dane i lako smo izvlačili repu sa njiva.
Dosadašnjom kampanjom zadovoljna je i Teodora Deak, direktor šećerane "Te to". Ugovorili su otkup šećerne repe sa 13.500 hektara, a posle manjih problema, u prve dve nedelje kampanje, sa crnom truleži, stvari su se popravile, tako da je kvalitet repe idealan.
- Sada imamo izuzetno dobar kvalitet repe, digestija je 16,08 odsto, malo niža nego lane, kada je bila 17, ali, prosečan prinos je ove godine bolji i iznosi 55 tona po hektaru - kaže Deakova. - Naši proizvođači, kojih trenutno ima 570, takođe su zadovoljni cenom koju smo im ponudili, tako da očekujemo da ćemo ove godine proizvesti između 92.000 i 95.000 tona šećera. Kampanju planiramo da završimo 10. decembra.

“MAKAZE CENA“

Prerađivači su se, kako objašnjava Čurovićeva, ove godine našli u "makazama cena", jer za repu plaćaju višu cenu nego bilo gde u Evropi, dok je cena šećera za čak 30 odsto niža nego lane. Samim tim njihov "manevarski prostor" sve je manji.

Izvor: Novosti