Jevtić: Srbiji ne treba uvoz mleka

Potpredsednik Privredne komore Srbije Stojan Jevtić ocenio je da se problem nestašice mleka u Srbiji može rešiti bez uvoza i to ulaganjem u domaću proizvodnju i vraćanjem mleka u legalne tokove.

BEOGRAD- Potpredsednik Privredne komore Srbije Stojan Jevtić ocenio je da se problem nestašice mleka u Srbiji može rešiti bez uvoza mleka i junica, i to ulaganjem u domaću proizvodnju i vraćanjem mleka u legalne tokove.

U našoj zemlji godišnje se proizvede 1,47 milijardi litara mleka, od toga je "700 miliona litara mleka u legalnim tokovima, a 770 miliona litara u ilegalnim kanalima", tvrdi Jevtić.

Te životne namirnice bilo bi dovoljno na domaćem tržištu ako bi mleko bilo vraćeno u legalne tokove, a to znači da "seljacima vratimo poverenje i da ga od njih otkupljujemo", izjavio je Jevtić u najnovijem broju časopisa "Korak" koji izdaje PKS.

Jevtić je ukazao da je za to, međutim, potrebno "vratiti se u svako selo, kod onih malih proizvođača koji čine 80 odsto srpske proizvodnje mleka".

"Jedno od rešenja je da kamioni idu po selima i skupljaju mleko i da se proizvođačima plaća svakih 15 dana", dodao je Jevtić.

On je istakao i da je neophodno postepeno ići u dopunu stočnog fonda, jer "u zemlji imamo čak 40.000 praznih staja za tov".

"Dakle, korisnije bi bilo novac uložiti u domaću proizvodnju, nego sad ođednom uvoziti mleko i junice", rekao je Jevtić, napominjući da je "uostalom, i problem ođednom pronaći sredstva za uvoz najavljenih 50.000 kvalitetnih junica".

"Uz sve to, premije koje smo imali moraju imati svi, registrovani i neregistrovani, veliki i mali, bez podela", rekao je Jevtić i zaključio da se "odgovornost za stanje ponajviše nalazi u kreatorima agroekonomske politike".