Banatske brazde pune - briga

Pred prolećnu setvu u Srednjobanatskom okrugu neizvestan je, zbog visokih površinskih i podzemnih voda i njivama prekrivenim snegom, početak i plan radova na preostalih oko 160 hiljada hektara.

U brojnim nepoznanicama, jedino je izvesno je da je pod pšenicom, ječmom i uljanom repicom, na području pet opština u srednjem Banatu prošle jeseni zasejano približno 61hiljada hektara.

Po tradiciji, ratari u ovom delu Banata, u proleće kukuruz seju na oko 80 hiljada hektara. Prema procenama iz Poljoprivredne stučne službe u Zrenjaninu, ta kultura bi mogla ove godine zauzeti čak 100.000 hektara. Povećanju setvenih površina pod kukuruzom doprineo je i dobar prošlogodišnji rod, u proseku od 6,4 tone, kao i mogućnost za kasniji termin setve hibrida "žutog zlata", koje ima obezbeđen smeštaj posle berbe.

U vreme kad visoke površinske i podzemne vode stvaraju velika"ogledala" na banatskom oranicama i u baštama, pune podrume i podrivaju kuće na području gotovo svakog od 55 naselja u Srednjobantskom okrugu, kukuruz sada zvuči kao najpogodnija kultura.

Ali, kad se zna da je semenski kukuruz poskupeo za 25 odsto, mineralna đubriva oko 30 odsto a "hemija" 10 odsto, u odnosu na prošlu godinu, jasno je zašto se poljoprivredna preduzeća i ratari još preračunavaju i kalkulišu, da bi našli najpovoljniju setvenu računicu.

RTV