MMF zabrinut zbog rasta svetskih cena hrane

Međunarodni monetarni fond (MMF) je veoma zabrinut zbog rasta cena hrane, naročito zato što on najviše pogađa siromašne i najranjivije slojeve stanovništva, izjavila je portparolka ove organizacije Suzan Atkinson.

Zapitana šta bi vlade zemalja sveta trebalo da učine povodom rasta cena hrane, koje je u jučerašnjem izveštaju Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) proglasila rekordnim, ona je istakla važnost "dobro ciljanih" mera podrške onima koji su najviše pogođeni, izveštava Rojters.

"Važno je da oni najranjiviji budu zaštićeni, a ne da se proizvodi subvencionišu" istakla je Atkinsonova.

 Ona je, osim poskupljenja hrane, kao problem navela i povećanje inflacije u nekim od zemalja u razvoju koje beleže izrazit privredni rast. Atkinsonova navodi da su neke od tih zemalja došle do tačke "potencijalnog pregrejavanja" pa su u nekim slučajevima njihove centralne banke sasvim prikladno počele da pooštravaju monetarnu politiku.

Brazilska centralna banka je juče, na primer, po drugi put u ovoj godini povećala kamatnu stopu - na 11,75 odsto - u pokušaju obuzdavanja inflacije.

FAO je, inače, danas upozorio i da bi dalji rast cena sirove nafte, izazvan previranjima u arapskom svetu, mogao dodatno da deluje na poskupljenje hrane.

Atkinsonova napominje da rast cena nafte predstavlja izazov i za razvijene ekonomije, dodajući da u svetu trenutno postoji "ogromna neizvesnost".

Upitana za mišljenje o inflatornim rizicima u SAD, Atkinsonova je podsetila na nedavne korake američkih Federalnih rezervi s ciljem ograničavanja deflacije u atmosferi napora za oporavak od velike recesije. "Trenutno inflacija ne predstavlja brigu za ekonomiju SAD", zaključuje portparol MMF-a.

 

Izvor: Blic