Čeka se izgradnja veletržnica

Da su poštovane najave nadležnih, veletržnice u Beogradu i Novom Sadu već je trebalo da budu izgrađene.

Među poljoprivrednim stručnjacima može se čuti da u svetu nema grada sa više od milion stanovnika koji nema veletržnicu, odnosno uređeno mesto na kojem bi se roba skladištila, dorađivala i prodavala pod kontrolom.

Javna skladišta su, istina, zaživela, ali samo za žitarice, pa su povrtari i voćari i dalje prepušteni nakupcima. U javnim skladištima proizvođači dobijaju skladišnicu - potvrdu o kvalitetu i količini robe koju su predali. Ovaj dokument može da se koristi i kao vrednosni papir - njime može da se trguje, ali i da se iskoristi kao zalog, prilikom uzimanja kredita.

Jovan Milosavljević, iz Starog Slankamena, koji se bavi voćarstvom, napominje da se nadao javnim skladištima ili veletržnici. Ima voćnjak sa jabukama od četiri jutra i jutro pod breskvama.

Najgore mi je kad počne sezona branja i znam da moram da prodam voće po niskoj ceni - kaže Milosavljević. - Selo nam je u blizini Novog Sada i Beograda, ali, jednostavno, u sezoni nemam vremena da se zadržavam na pijaci. Ako naleti neko kamionom - prodam. Ako ga nema, napunim kombi gajbicama i idem na pijacu. Rod mi je, ipak, premali da gradim svoju hladnjaču.

Slično razmišlja i Milan Stojković, iz Futoga. On se, sa porodicom, bavi povrtarstvom. Gaji kupus, ali ima i papriku, paradajz, luk i krompir:

Izbora nemamo. Ako robu ne prodam odmah, ona propada i tek tada nisam ništa uradio. Ali, najgore mi je kad čujem da se na pijacama moj paradajz ili paprika prodaju po ceni koja je duplo veća od one po kojoj sam ih ja dao.