Šta je STIPS?

Za one koji ne znaju STIPS je tržišni informacioni sistem u poljoprivredi koji nedeljno prati cene poljoprivrednih proizvoda i inputa na celoj teritoriji Srbije.

Sistem je tako koncipiran da se cene poljoprivrednih proizvoda i repromaterijala za njihovu proizvodnju prikupljaju i klasifikuju prema određenim kriterijumima i unose u bazu podataka kojoj svako može pristupiti putem internet portala www.stips.minpolj.gov.rs. i dobiti sve cene iz cele Srbije.

Cene se nedeljno prikupljaju sa zelenih i kvantaških pijaca, klanica, stočnih pijaca, silosa, maloprodaja i odabranim poljoprivrednim gazdinstvima iz 18 gradova Srbije

To u praksi znači da vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, ako dobije informaciju da u nekom drugom delu Srbije poljoprivredni proizvod kog on poseduje ima veću cenu može otići u to mesto i prodati svoje proizvode po višoj cijeni i tako ostvariti veću dobit.

Za šest godina rada u bazi podataka STIPS-a nalazi se oko 524.000 cena, oko 35.000 cenovnika, 130 mesta prikupljanja, 315 proizvoda i 234 sorte/rase.

Pored vlasnika porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i država Srbija koristi STIPS-ove podatke prilikom planiranja podsticaja i izrade raznih poljoprivrednih politika a korisnici STIPS-a su banke, privredni subjekti, medijske kuće, savetodavci i analitičari.