Kako prodavati mleko bez posrednika

Italijanski i slovenački vlasnici farmi za proizvodnju mleka  dosetili su se kako da prebrode put “od krave do trpeze”. Tako su širom države  Italije i Slovenije postavili  mlekomate  i zaobišli velike mlekare i trgovaćke lance.

Glomazne sprave, kao što ime kazuje, rade poput bankarske sabraće, bankomata. Mreža”mlekomata” se od lane munjevito širi jer ovdašnji poljoprivrednici brzo prihvataju profitabilne ideje, pa je potrošačima nadomak staništa u svako doba dana i noći nadohvat ruke sveže mleko iz “mlečnih automata”.

Da posao dobro ide, dokazuje vest da je jedan od seljaka patentirao aparate-mlekomate (koji se proizvode u Italiji) i za američko tržište, pa biznis “izvozi” u SAD, a osvaja i Hrvatsku. Mleko sa zelenih pašnjaka uklopilo se i u EU politiku o zdravom načinu života. Na “mlekomatu” kupac može da kupi količinu koju želi, od jednog decilitra nadalje.

Uputstva za kupovinu su jasna i glasna (na “mlekomatu” i pisana i zvučna, sve na slovenačkom), a isto važi i za upozorenja kako treba postupati sa sirovim mlekom, jer je to kravlje mleko koje nije termički obrađeno. Zato snabdevači i vlasnici “mlekomata” moraju da poštuju stroge mikrobiološke standarde, a temperatura u mašini ne sme da padne ispod 4 stepena celzijusova.


Princip snabdevanja i održavanja mlekomata


{youtube}JfYLTGzHGLs&feature{/youtube}

 


Prodajni punktovi

 

{youtube}GxaLdhB49ZY&feature{/youtube}


Prodajni punktovi


{youtube}9yldn3lyMt4&feature{/youtube}