Jovanov: Smanjenje podsticaja pogubno

NOVI SAD - Predsednik Zadružnog Saveza Vojvodine Radislav Jovanov izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da je smanjenje podsticaja za biljnu proizvodnju pogubno za domaću poljoprivredu koja na ovakav način ne može ići u korak sa vremenom i biti konkurenta.


"Razočarenje zbog smanjenja podsticaja u biljnoj proizvodnji je blaga reč, poljoprivredni proizvođači su ogorčeni zbog drastičnog umanjenja državnih davanja koja su i onako bila najniža u regionu", istakao je Jovanov.

On je kritikovao resorno ministarstvo jer nije bilo u stanju da se izbori za adekvatan budžet, dok istovremeno šalje poruke da mladi treba da ostanu na selu.

"Ne znam kako sa ovakvim podsticajima kreirati stimulativan ambijent", naveo je on.

Predsednik Zadružnog Saveza Vojvodine ukazao je da je smanjenje subvencija nelogično tim pre što se po privrednim karakteristikama Srbija definiše kao agrarna zemlja.

Vlada Srbije donela je prošle nedelje Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju kojom su podsticaji za biljnu proizvodnju trostruko manji u odnosu na proteklu godinu i iznose 4.000 dinara po hektaru.

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.