Zelena salata iz niškog kraja na tržištu Nemačke

Priča da je poljoprivreda jedna od glavnih razvojnih šansi za niški kraj koji je ostao bez privrede i sa ogromnim brojem nezaposlenih odavno je postala poštapalica političara. Međutim, da jeste tako pokazuje primer koji stiže iz zemljiradničke zadruge “Dar prirode” uz pomoć koje je ovih dana prvi kontigent od šest tona zelene salate otišao poznatom kupcu u Nemačkoj.

salata-2-300x200

Prema rečima Slaviše Dinića, jednog od osnivača ove zadruge, ideja udruživanja niških povrtara nije nova, ali do njene realizacije nije bilo nimalo lako doći. Poljoprivredna gazdinstva su kod nas jako usitnjena, nema planske proizvodnje, još teže je doći do kupca, a za one velike treba obezbediti stalnu proizvodnju odgovarajuće količine i kvaliteta.

-Jedan od naših zadrugara koji se od ranije bavi povrtarstvom rešio je da pokuša da robu iz svojih plastenika plasira na tržište van Srbije. Njegov posao je bio proizvodnja, a naš u zadruzi da obezbedimo kupca. Sticajem okolnisti i uz dosta uloženog truda prva količina od šest tona zelene salate predhodnih dana otišla je za Nemačku i za sve nas to je veliki podsticaj. To je i potvrda da možemo da ispunimo standarde u proizvodnji povrća na način koji traži EU ,da proizvode možemo tamo da plasiramo i naravno da od toga ima profita, kaže Dinić.

Jugoslav Janković iz Donje Trnave koji je prvi niški izvoznik proizvoda iz plastenika, priča da je u ovaj posao ušao sa očekivanjima da će robu plasirati tek krajem naredne i početkom 2017. godine. Međutim, dobar rod i jako težak plasman na našem tržištu bili su razlog da se više angažuje na nalaženju kupaca za svoje “zeleno zlato”.
Po tradiciji u našim krajevima tokom zime potražnja za mladim povrćem vezana je proleće i leto, a zima je rezervisana za potrošnju zimnice. Međutim, na zapadu potrošači traže sve u svako doba godine i to je naša šansa. Uslova za proizvodnju povrća pod plastenicima imamo, proizvodi su odličnog kvaliteta, potrebno je da se samo nametnemo i ne prokockamo šansu, kaže Jugoslav. On dodaje da se proizvodnjom pod plastenicima bavi porodično, da je to njihovo radno mesto, a pokazalo se od toga može i solidno da se živi.

- Da bi salata u Nemačku stigla po predviđenim standardima morali smo da obezebedimo adekvatnu ambalažu. Dakle, posao je dobila i jedna firma za proizvodnju ambalaže, pa špediterska firma koja je tovar otpremila…Što bi reko naš narod “jedno drugo vuče”.

U njegovim plastenicima i ovih dana uveliko se radi. Kreče se predhdni zasadi, prave leje za nove, proverava se rod salate koja čeka berbu, jer već 28. decembra put Nemačke mora biti otpremljen još jedan šleper.

-Ono što mi je jako važno je da imamo dogovorenu isporuku poznatom kupcu sve do kraja aprila. Do tada će svakih nedelju dana sa po šest tona zelene salate kretati po jedan šleper, dodaje Jugoslav.

U prvom “tovaru” on je izvezao ukupno 1 320 gajbi sa 15 800 glavica zelene salate,t ežine između 300 i 500 grama. Kaže, sama proizvodnja nije problem, ali način pakovanja i veličina ne smeju odstupati od traženih zahteva naručioca.

A šta je sa plaćanjem, pitamo Jugoslava na kraju.

-Što se tiče plaćanja dogovoreno je da se ono obavlja na svakih 14 dana i zavisi od kretanja cena na njihovoj berzi poljoprivrednih proizvoda. U svakom slučaju, ona je za 30 do 40 odsto veća nego što je trenutno na našem tržištu, kaže Jugoslav.

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.