Žetva kukuruza u Svetu obora sve rekorde, a pšenice manje

Globalno tržište kukuruza je u ekspanziji. I proizvodnja i potrošnja u celom Svetu raste. Najnovija procena svetskog roda kukuruza ministarstva poljoprivrede USDA prevazilazi čak i rekordna očekivanja iz prethodnog meseca. Razlozi za ovakve prognoze u pogledu nastavka rasta se povećavaju zbog povećanja proizvodnje NR Kine, EU i Rusije. Pored očekivanih prognoza za useve u SAD i uprkos tekućoj suši u SAD Corn Belt (kukuruznom) pojasu očekuju se rekordi u pogledu ukupne svetske proizvodnje.

Globalni obim proizvodnje nakon evaluacije USDA dostiže nivoe od oko 950 miliona tona. Proizvodnja je veća od prošlogodišnje za čitavih devet odsto (za 77 miliona tona). Iskusni analitičari su očekivali ovako visoke prognoze USDA. Korekcija ukupne količine roda u globalnoj žetvi kukuruza bi se mogla posmatrati u kontekstu deficita u količinskim bilansima pšenice i ječma.  

Procene su da će i pored suše, najveći svetski proizvođač kukuruza SAD proizvesti količinu od skoro 376 miliona tona, a to je za 62 miliona tona više nego što je požnjeveno prethodne godine. Obim izvoza SAD se očekuje da bude oko 48 miliona tona, a zalihe se očekuje na dvostruko višem nivou od prethodne godine za oko 47 miliona tona. Ovaj kurs značajno doprinosi povećanju globalnih zaliha kukuruza sa 26 miliona tona na 155 miliona tona (od toga NR Kina preko 50 mln.t). Za EU, USDA prognozira povećanje od milion tona sa požnjevenim količinama kukuruza do 64. 1 miliona tona. Očekuje se da će potrošnja u EU rasti (zbog ograničene žetve pšenice) i da će dostići količine od oko 69.5 miliona tona.

Poseban deo velike globalne potražnje, viđen je u NR Kini. Uprkos očekivanoj rekordnoj žetvi od 195 miliona tona, očekuje se uvoz od oko 7 miliona tona. NR Kina danas godišnje troši preko 135 mln.t kukuruza, a ostalo skladišti za potrebe robnih rezervi. Prošle godine Kina bilo je uvezla oko pet miliona tona, a očekivanja su da će do kraja godine i početkom sledeće NR Kina uvesti više kukuruza za oko 2 mln.t . Očekuje se da će I Japan kao glavni uvoznik u Svetu povećati uvoz za 0, 5 miliona tona na 16 miliona tona, isto važi i za Južnu Koreju (kol.od oko 8, 5 miliona tona).

Ukrajina i Južna Amerika sa druge strane snažno izvoze. USDA očekuje da će tri glavna izvoznika Argentina, Brazil i Ukrajina, zabeležiti povećanje obima izvoza. Ovo bi omogućilo da globalna trgovina kukuruzom dostigne rekordno visok nivo od 103 miliona tona.

Globalna žetva pšenice sve manja
Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) je revidirala svoju prognozu za globalnu proizvodnju pšenice dalje nadole. EU prognoza, smanjena je za dodatnih milion tona. To bi značilo da će proizvodnja u narednoj godini (2012/13) sa ukupnom svetskom količinom iznositi oko 672 miliona tona, a to je za oko pet miliona tona manje nego što su bila očekivanja u maju i manje za oko 22 miliona tona u odnosu na prošlu godinu. Ovo smanjenje očekivanja pada na najniži nivo u poslednje četiri godine.

Iako je svetska potrošnja pšenice u opadanju, razlika između proizvodnje i potrošnje raste na oko deset miliona tona. Razlozi za korekciju procene žetve pšenice je smanjena proizvodnja u Rusiji, EU, Turskoj i u SAD. Konkretno, očekivani gubici vezani za proizvodnju u Rusiji nastalih usled suše u toku maja doveli su do naglog skoka cena pšenice na svetskim tržištima. Uzrok osim nedostatka padavina je i manjak toplotne energije u glavnim regionima gajenja ozime pšenice u južnoj Rusiji. Sve u svemu, ruska proizvodnja je u odnosu na majsku prognozu sada manja za oko tri miliona tona i ide na novu procenu od 53 miliona tona.

Zbog naglog pada zaliha u odnosu na prethodnu godinu, ruski izvoz je, međutim, manji za oko pet miliona tona u odnosu na prošlu godinu i dva miliona tona u odnosu na majsku prognozu.

Neki analitičari veruju da će se dogoditi korekcija ruske proizvodnje na dole, s obzirom na jačinu suše u južnoj Rusiji i očekuju pad proizvodnje od 10 do 15 odsto. EU, procena proizvodnje je dodatno smanjena Procena proizvodnje pšenice u EU u izveštaju USDA u odnosu na prošli mesec je ponovo smanjena za milion tona i to na količinu od 131 miliona tona. To bi značilo da će proizvodnja u odnosu na prošlu godinu biti manja za šest miliona tona. 

Pored suve jeseni na poljima evropske unije (EU) moraju se uzeti u obzir i efekti prolećne suše.  U odnosu na maj, USDA smanjuje proizvodnju pšenice u Nemačkoj sa 22, 5 miliona tona na 21, 8 miliona tona (prethodna godina: 22, 8 miliona tona) , za Poljsku su procene smanjene sa nivoa od 8, 8 miliona tona na nivo od 8, 1 miliona tona. Takođe smanjene I prognoze za žetvu u Španiji i Italiji. Nasuprot tome, USDA Crop procena za Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) i Francusku su nepromenjene zbog obilnih prolećnih padavina čak dolazi do korekcije od +0, 5 miliona tona na 37 miliona tona. Tako se očekuje da će Francuzi imati bolju žetvu nego prošle godine. Evropski izvoz USDA procenjuje na nivo od 14, 5 miliona tona, a to je oko dva miliona tona manje u odnosu na prethodnu godinu (16,5 mln.t).

Toplotni udari u SAD smanjuju proizvodnju pšenice ali samo neznatno. USDA procenjuje da će SAD imati očekivani rod.USDA je i pored svega, povećao prognozu za proizvodnju pšenice u USA na nivo od 60, 8 miliona tona kao i očekivani izvoz koji su ostavili na nivou od 31, 5 miliona tona. U odnosu na prošlu godinu, ovo je povećanje proizvodnje od dvanaest odsto (sedam miliona tona). Međutim, američke zalihe su smanjene u odnosu na maj na više od jednog miliona tona, što je najniži nivo od 2008.

Prvo kažu manje, potom isto da bi na kraju konstatovali da će možda biti nešto više. Ameri.
Može, a i ne mora biti.

izvor: www.poljopartner

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.