FAO:Svet bi mogao da se prehrani i sa manje hrane

FAO:Svet bi mogao da se prehrani i sa manje hrane
MILANO, 30. maja (Tanjug) - Svet bi mogao da se prehrani i sa manje hrane nego što se predviđa, ukoliko bi se okrenuo održivoj poljoprivredi, smanjio gubitke i obustavio preteranu potrošnju, poručila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO). Ukoliko se zadrže sadašnji trendovi potrošnje, svet bi do 2050. morao da poveća proizvodnju hrane za 60 odsto u odnosu na nivo 2005 - 2007, da bi ishranio stanovništvo prognozirano na devet milijardi, prema sadašnjih sedam, prenosi Rojters.

U izveštaju uoči samita o održivom razvoju, koji počinje 20. juna u Rio de Žaneiru, FAO je izložio svoj recept za ostvarivanje prehrambene bezbednosti sveta polovinom ovog veka.

FAO predlaže da poljoprivredni i prehrambeni sistemi smanje negativni uticaj na prirodnu sredinu - degradaciju zemljišta i voda i emitovanje gasova s efektom staklene bašte.

Uz to, FAO apeluje da se smanje gubici hrane, koji godišnje dostižu 1,3 milijarde tona, što je otprilike trećina svetske proizvodnje na ovom sektoru.

"Da bi demantovali ''projekcije'' morali bismo da donosimo smele političke odluke koje će uticati na trendove rasta prihoda, promenu prehrambenih navika, nivoa propadanja hrane i korišćenja poljoprivrednih proizvoda u neprehrambene svrhe", navedeno je u izveštaju FAO.

Zemlje učesnice samita u Riju bi trebalo da se posvete ubrzanju napora da se smanji glad i neuhranjenost u svetu i ostvarivanju smernica UN o pravu na hranu, poručio je FAO.

Generalni direktor te organizacije, Žoze da Silva, upozorio je da održivi razvoj nije ostvarljiv bez iskorenjivanja gladi u svetu, u kojem više od 900 miliona ljudi, žena i deca, odnosno svaki sedmi stanovnik, nema dovoljno da jede.

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.