Opstaćemo uz održivu poljoprivredu

Njujork -- Svet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi preteranu potrošnju. Ovo je objavljeno u izveštaju Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu gde se ističe da je svaki sedmi stanovnik pothranjen.

Ako se nastave sadašnji obrasci potrošnje, svet će trebati povećati proizvodnju hrane za 60 odsto do 2050. s nivo koje su bile u periodu od 2005. do 2007., kako bi nahranio stanovništvo koje će, prema očekivanjima, porasti na 9 milijardi sa sadašnjih oko 7 milijardi, navodi se u procenama FAO-a.

Međutim, održivi razvoj je nemoguć bez iskorenjivanja gladi u svetu gde više od 900 miliona ljudi nema dovoljno hrane, rekao je direktor FAO-a Jose Graziano da Silva. 

"Ne možemo razvoj nazvati održivim ako se nastavi ovakva situacija kada je gotovo jedan od sedam muškaraca, žena ili dece žrtva pothranjenosti", istakao je da Silva. 

Međutim, stanovništvo je moguće nahraniti i s manjim porastom proizvodnje hrane, kaže FAO u izveštaju uoči samita o održivom razvoju u Rio de Žaneiru. 

Što se tiče proizvodnje, sistemi poljoprivrede i hrane trebaju smanjiti svoje negativne efekte na životnu sredinu, uključujući trošenje tla i vode kao i ispuštanje gasova s efektom staklene bašte, stoji u izveštaju. 

Takođe se navodi da u pogledu potrošnje, ljudi moraju smanjiti gubitke i rasipanje hrane koji iznose 1,3 milijardi tona godišnje, otprilike trećinu proizvodnje svetske hrane za ljudsku potrošnju.

IZVOR: SEEBIZ

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.