Australija tvrdi da ima nezaraženo meso

Australija negira da je meso koje izvoze u SAD zaraženo Ešerihijom koli. Australsko ministarstvo poljoprivrede je objavilo kako je meso proizvedeno u toj zemlji, za domaću potrebu i za izvoz, sigurno za upotrebu.

Do saopćenja iz ministarstva je došlo poslije nedavne vesti da je mljeveno meso izvezeno iz Australije u SAD možda zaraženo bakterijom Ešerihijom koli.

Radi se o vrsti ove bakterije koja izaziva krvarenje u crijevima, a može dovesti i do otkazivanja bubrega kod djece i starijih osoba, prenosi AFP.

U australskom ministarstvu poljoprivrede ističu da je pomenuto meso prije izvoza pregledano, pri čemu nije utvrđeno prisustvo Ešerihije koli, kao i da zadovoljava uvozne propise SAD-a te da je prošlo provjeru na tamošnjoj granici.

Ministarstvo napominje da "kontaminacija može nastupiti u bilo kom dijelu nabavnog lanca", uključujući i SAD.

Trovanje lijekovima

U SAD-u su se, u međuvremenu, pojavile tvrdnje da je na tržište te zemlje posljednjih mjeseci dospjelo još sedam pošiljki "kontaminiranog mesa" iz Australije.

U tri slučaja se, navodno, također radilo o Ešerihiji koli, a u ostalim je bila u pitanju neka druga toksična materija.

U sedmom slučaju je, navodno, bila riječ o zagađenosti australskog mljevenog mesa veterinarskim lijekovima.

Američka medijska kuća ABC je također objavila kako je od poljoprivrednih zvaničnika SAD-a primila e-mailove iz kojih proističe da je sa granica te zemlje u posljednjih godinu dana vraćeno 13 pošiljki australskog mesa.

SAD su drugo najznačajnije tržište za australsko prerađeno meso, dok je prvo Japan, a treće Južna Koreja.

Izvor: Agencije

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.