Skoro sva hrana u SAD genetski modifikovana

Skoro sva hrana koja sa proizvodi u SAD u poslednjih deset godina sadrži sastojke od biljaka čiji je DNK stvoren u laboratoriji. Većina žitarica, kao i soja uzgajani u SAD sadrže DNK izveden iz bakterija. Strani geni čine da soja ostane otporna na herbicide koji se koriste za kontrolu korova i uzrokuju da žitarica sama proizvede sopstveni insekticid. 

"Postajem nervozna kada znam da se uzme genetski materijal nečeg drugog i stavi u hranu, što je nemoguće u prirodi", kaže jedna od članica pokreta koji zagovara da hrana koja sadrži genetski modifikovane organizme bude jasno označena, pa i eliminisana. 

U Kaliforniji će se verovatno već u novembru glasati o tome da se označava hrana sa GMO, što će uticati ne samo na izgled pakovanja hrane, već i na budućnost američke agrokulture, piše New York Times. Proizvođači takve hrane i naučnici strahuju da bi oznake o prisustvu GMO odvratile kupce od tih proizvoda, kao i od tehnologije koja je to kreirala, bez razumevanja koristi po ekonomiju i životnu sredinu.

"Potrošači imaju pravo da razmotre genetsku modifikaciju. A ako kompanije misle da su primedbe potrošača glupe i iracionalne, trebalo bi da objasne korist od njihovih prizvoda", kaže Merion Nestle, prosefor nutricionizma i javnog zdravlja na njujorškom univerzitetu. 

Pritisci protiv GMO u hrani dolaze i delom zbog širenja genetski modifikovanog menija. Ove godine se očekuje brzorastući losos dobijen genetskim inženjeringom, što će biti prva životinja nastala na taj način koja se koristi za ishranu. 

Međutim, američka služba za hranu i lekove navodi da označavanje GMO nije neophodno, jer genetske modifikacije ne dovode do materijalnih promena hrane. U dugotrajnim debatama mnogi farmeri i naučnici kažu da bi geneticko inženjerstvo moglo biti korisno u susret narastujućim potrebama sveta. 

*izvor: www.klix.ba

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.