U Holandiji registrovan stočni virus "šmalenberg"

Virus "šmalenberg" registrovan je u 235 stočarskih farmi u Holandiji, objavila je danas agencija Frans Pres pozivajući se na predstavnike organizacije za kontrolu hrane i prehrambenih proizvoda (Food and onsumer Product Safety Authority, nVWA).

"Virus šmalenberg je otkriven u 235 stočarskih farmi samo na teritoriji Holandije", citira agencija predstavnika organizacije Marian Bestelnik, koja je precizirala da se na 124 farmi gaji krupna rogata stoka, na 106 ovce, a na pet koze.

Ruska agencija za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu (Ros seljhoznadzor) je od 20. marta privremeno zabranila uvoz živih svinja, krupne i sitne rogate stoke iz Evropske unije, a kasnije je zabrana proširena i na stočnu hranu. Za ovu meru ruska agencija se odlučila zbog mnogobrojnih epidemija u EU izazvanih virusom "šmalenberg" i širenjem bolesti plavog jezika.

Evropski komesar za trgovinu Karel de Guht i komesar za zdravstvo Džon Dali su ranije istakli da su duboko razočarani odlukom Rusije, nazvavši zabranu "neproporcionalnom i neopravdanom", pozivajući Moskvu da što hitnije povuče embargo na uvoz stoke. Evropska komisija smatra da uvoz stoke iz EU ne ugrožava zdravlje ruskog stanovništva.

Kasnije je iste mere donela Belorusija, koja je zbog rizika da se virus "šmalenberg" unese u zemlju, privremeno zabranila uvoz stoke iz EU.

Virus "šmalenberg", tako nazvan po nemačkom gradu u kome se prvi put pojavio, izaziva dijareju, smanjenje proizvodnje mleka i defekte fetusa.

*izvor: www.tanjug.rs

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.