Rekordna žetva kukuruza u svetu u 2012/13

Žetva kukuruza u svetu dostići će rekord u sezoni 2012/13, prateći prvi rast zaliha u poslednje četiri sezone i rekordnu ukupnu proizvodnju žitarica, kaže Međunarodni savet za žitarice (IGC - International Grains Council).

Svetska proizvodnja kukuruza porašće 4.2%, na 900 miliona tona, dok se poljoprivrednici bore da iskoriste istorijski visoke cene  podizanjem zasada, navodi Savet u prvim prognozama za narednu tržišnu godinu.

Očekivani rast proizvodnje će više nego zadovoljiti povećanu potrošnju, što će dovesti do povećanja zaliha za 7 miliona tona u sezoni, prvi rast od 2008/09.

Potrošnja kukuruza biće ograničena blagim padom tražnje fabrika etanola u SAD, kao i konkurencijom ječma i pšenice na tržištu stočne hrane.

"Prilično tesno"

Ipak, skroman rast zaliha će ih ostaviti "prilično tesnim" u 2012/13, kaže se u IGC. Zaista, sa 129 miliona tona, odnos zaliha za korišćenje je 14.4%, što predstavlja rast od četiri procenta na godišnjem nivou, ali je i dalje nisko po istorijskim standardima. Odnos zaliha za korišćenje je ključna mera dostupnosti proizvoda, a samim tim i potencijala cena. Zalihe će se povećati u SAD na 30.5 miliona tona, ali će pasti u Brazilu i Kini, predviđa IGC.

Izgledi pšenice

Rast proizvodnje kukuruza, u kombinaciji sa rastom prinosa ječma i sirka, nadmašiće pad proizvodnje pšenice što će povećati globalnu žetvu žitarica za 1.9%, na 1.88 milijardi tona. Ukupna setva žitarica će porasti za 1.9%, na 540 miliona hektara, što je rekordna površina u poslednjih 16 godina.

Predviđa se da će žetva pšenice opasti za 15 miliona tona, na 681 milion, "kao posledica smanjenja prosečnih prinosa".

IGC dodaje da bi prinosi "mogli biti manji u Australiji, Kazahstanu, Maroku i Ukrajini, dok se bolji rezultati očekuju u Severnoj Americi i Rusiji".

*izvor: www.agrarije.com

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.