Novosti

Loša godina za voćare

vocnjak -malad-bela crkva

U topličkom kraju, sada je sasvim izvesno, voćnjaci se ove godine neće poviti od roda. Voćari su u neverici i kažu da tokom ranog proleća ništa nije nagoveštavalo ovakav razvoj događaja. “Tokom cvetanja voće je nagoveštavalo jednu dobru, rodnu godinu, jer je voće baš dobro cvetalo.

Proširen asortiman proizvoda za izvoz u Rusiju

ministarka poljoprivrede

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je juče da je proširen asortiman proizvoda iz Srbije za izvoz na rusko tržište i da novi proizvođači žele da izvoze u tu zemlju.

Proizvodnja pšenice manja za petinu

psenica-klas-obilie sccc

Očekuje se da će ovogodišnja proizvodnja pšenice u Srbiji iznositi 2,1 milion tona, što je smanjenje od 19,6% u odnosu na lanjski rod usled nepovoljnih vremenskih prilika, objavio je Republički zavod za statistiku.Procene govore da će proizvodnja malina iznositi 62.202 tone, što je smanjenje od 9,1%. Proizvodnja višanja biće 95.934 tone, a to je za 2,4% manje nego lanjska produkcija tog voća.

Lisna rđa napala pšenicu oko Vršca

lisna rđa

Prinos pšenice u Opštini Vršac ove godine biće umanjen, na nekim parcelama i do 40 odsto, jer se, posle 20 godina napala bolest "lisna rđa". Žetva počinje naredne nedelje.Slavko Ćirin član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, po zanimanju agronom, kaže da se, uprkos isukustvu, ne bi usudio da prognozira prinos pšenice, baš zbog pojave pomenute bolesti.

Naredna tri dana svi dobijaju seme

Sva poljoprivredna područja zahvaćena poplavama dobiće seme za presejavanje njiva. Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je seme juče distribuirano na područjima Obrenovca, Lazarevca, Braničevskog i Podunavskog okruga, danas su na redu Kolubarski, Mačvanski i Rasinski okrug, a sutra ostala ugrožena područja.Ministarka je objasnila da je planirano da se raspodela završi do nedelje kako bi poljoprivrednici koji su pretrpeli štete u poplavama uspeli da ponovo zaseju njive u agro-tehnički prihvatljivom roku. Komisija utvrdila procedure prijavljivanja, šteta je evidentirana, napravljeni su spiskovi i po tim spiskovima kreće distribucija pomoći.

Ključna uspešna setva, potrebna dugoročna strategija

 eko-setva 310x186

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da je u ovom trenutku uspešna setva ključna za poljoprivredne proizvođače i da je potrebna dugoročna strategija u oblasti poljoprivrede.Bogosavljević-Bošković je ocenila da stanje u poljoprivredi nije dobro i dodala da će se tražiti rešenja za oporavak, te da je urađena dugoročna strategija razvoja poljoprivrede od 2014. do 2024. godine koja će ubrzo biti u proceduri usvajanja, a kojom će biti određene smernice reformi u poljoprivredi.

Sajam poljoprivrede od 20. maja, oko 1.500 izlagača

  Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, 81. po redu, biće održan od 20. do 26. maja, i okupiće oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja, najavili su danas organizatori.Zemlja partner je Holandija, a posetioci će moći da pogledaju tradicionalne izložbe poljoprivredne mehanizacije, stoke - najveće izložbe tog tipa na Balkanu i organske proizvodnje.Sajam će svakako obeležiti i gostovanje planetarno popularnog kuvara, Rudolfa van Vina.

Seljacima po 6.000 dinara za hektar

Zahtevi za podsticaj biljne proizvodnje treba da se predaju od 1. maja do 30. juna. Proizvođači treba da popune dva istovetna zahteva sa podacima iz prijave registracije gazdinstva. Poljoprivredni proizvođači su u obavezi da prve zahteve za podsticaje u biljnoj proizvodnji dostave Upravi za trezor u periodu od 1. maja do 30. juna.Kako bi ostvarili pravo na podsticaje u iznosu od 6.000 dinara po hektaru "bez računa" (do 100 hektara), poljoprivrednici treba da popune dva istovetna zahteva sa podacima koje su uneli u prijavu o produžetku registracije gazdinstva.

Počela prodaja gasnog ulja poljoprivrednicima

Na benzinskim stanicama NIS-a počelo je snabdevanje poljoprivrednih proizvođača gasnim uljem 0.1, saopšteno je danas iz ove kompanije.Kako se navodi, u okviru podrške poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji, NIS je obezbedio popust za kupovinu gasnog ulja 0.1 od tri dinara po litru.Uslov za ostvarivanje ovog popusta je aktivna NIS-ova kartica za poljoprivrednike čije je izdavanje besplatno.Prodaja gasnog ulja 0.1. poljoprivrednicima je omogućena na 220 benzinskih stanica NIS Petrol-a i GAZPROM-a širom Srbije.

Kreće kontrola njiva pod sojom, uništavaće se GMO usev

soja u zrnu na dlanu 220

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede obaviće detaljnu kontrolu useva soje, kao i kontrolu prilikom otkupa sa ciljem sprečavanja gajenja i prometa GMO soje, saopštilo je ministarstvo.Ministarstvo poljoprivrede upozorava poljoprivredne proizvođače da je Zakonom o GMO u Srbiji zabranjen ovakav vid proizvodnje i prometa.Nadležna inspekcija utvrdila je konkretne programe obilaska reona i ukoliko se utvrde površine na kojima postoji GMO biljka soje kompletni usevi biće uništeni a protiv vlasnika će biti pokrenute kaznene mere u skladu sa Zakonom o GMO.