Zakoni EU prete svinjogojstvu u Hrvatskoj

Nova zakonska regulativa Evropske unije u vezi sa Zakonom o dobrobiti životinja pogodiće i stočare, pre svega svinjogojce. Oni će morati smanjiti broj životinja po jedinici površine te delomično preći na pašnjački način uzgoja s montažnim nadstrešnicama.

Zakon, koji je u Hrvatskoj u primeni od protekle godine, precizno određuje sve uslove uzgoja svinja. Između ostaloga, propisuje da svaka nazimica mora imati najmanje 1,65 četvornih metara životnog prostora, krmače 2,25, dok razmak između rešetaka na podovima ne sme biti veći od 20 mm kako bi se sprečile ozlede papaka. Stroga pravila predviđaju i korištenje posebnih igračaka za svinje kako bi im se sprečio stres.

Nadalje tu je i nitritna direktiva koja, između ostalog, propisuje da se po jednom hektaru godišnje sme primeniti 28 tona svinjskog gnojiva.

Većini se domaćih svinjogojaca poštovanje spomenutih brojki s obzirom na veličinu i uzgojne uslove njihovih improvizovanih farmi čini kao nemoguća misija tako da se u Hrvatskoj može očekivati mađarski scenario, prema kojem je nakon primene EU zakona i u konkurenciji evropskih zemalja proizvodnja svinja smanjena više od šezdeset posto.

Jedan od retkih proizvođača koji je do sada ispunio sve evropske uslove je Stanislav Senkić iz Svetoga Đurđa. Stanislav je uspeo da opstane na tržištu sa samo pedeset krmača i dvesta tovljenika po isporuci.

Tajna je uspeha u izuzetno kvalitetnom rasplodnom i tovnom materijalu te pouzdanom i korektnom kupcu koji plaća na vreme. Senkić, međutim, smatra kako bi samo na području Donjeg Miholjca moglo poput njega uspešno proizvoditi još bar stotinjak svinjogojaca. Zašto to nije tako?

- Ponajpre merodavne institucije nisu evropske uslove proizvodnje prilagodile hrvatskim. Kod nas još uvek glavnu reč vode uvozni lobiji, a što je najgore, proizvođači nemaju stručnu podršku u proizvodnji - kaže Senkić navodeći kao primer da Donji Miholjac već dve godine nema zaposlenog stručnjaka u Poljoprivrednoj savetodavnoj službi.

- To bi bilo otprilike kao da neko turističko mesto na Jadranu ne bi dve godine imalo voditelja turističkog odeljenja. Napravio bi se skandal o kojemu bi sedam dana raspravljao Sabor , ali kada je u pitanju glavna privredna grana u Slavoniji, naše političare to baš previše i ne brine - ljuti se svinjogojac iz Sv. Đurđa.

*izvor: www.glasslavonije.hr

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.