Agrarni profit koji neće ugroziti prirodne resurse

Podgorica - Međunarodna konferencija „Uloga istraživanja u razvoju održive poljoprivrede i ruralnog područja“, održana protkle sedmice u Podgorici, okupila je oko 100 predstavnika naučnih institucija iz 20 zemalja. Bila je to prilika za razmjenu znanja, ideja i iskustava kao i za jačanje postojećih i uspostavljanje novih veza u okviru evropskog istraživačkog prostora.

Ovaj skup je za Cnu Goru od posebnog značaja, s obzirom na to da je procjenjeno da će prilikom pristupanja Evropskoj uniji, pregovori koji se odnose na poljoprivedu, biti veoma složeni. Prema riječima ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore, Tarzana Miloševića, poseban izazov za pregovarače biće zahtjev da se obezbedi ravnomjerni ruralni razvoj, uz uvažavanje svih specifičnosti crnogorske proizvodnje.

- Sistem održivog razvoja porazumijeva oslonac na dosadašnja iskustva u proizvodnji koja će osigurati velike prinose i profit. Taj cilj bi, međutim, trebalo da bude ostvaren bez degradiranja prirodnih resursa na kojima se poljoprivrdena proizvodnja zasniva. Svi učesnici u tom lancu, od prizvođača do distributera, suočavaće se sa sve izraženijom konkurencijom ali će imati i priliku da izađu na evropsko tržište.

To, između ostalog, podrazumijeva sistem proizvodnje zdravstveno bezbjedne hrane koja treba da bude dostupna potrošaćima po pristupačnim cijenama - naglasio je crnogorski ministar poljoprivrede.
I predstavnik Evropske komisije, Nikola Bartolini, koji se takođe obrartio učesnicima naučnog skupa, tvrdi da su poljoprivreda i ruralni razvoj od vitalnog značaja.

„Kroz IPARD program Evropska unija ima za cilj da pripremi adminstracije država, kandidata za članstvo u EU, da koriste sredstva evropskih fondova, kako bi svoje proizvode učinili konkurentnim na svjetskom tržištu“, naglasio je Bartolini.

Rad konferencije odvijao se u pet tematskih sekcija: Agrarna politika i nauka u razvoju poljoprivrede, Održiva poljoprvreda i savremena tehnologija, zatim Genetički resursi u poljoprivredi i šumarstvu, Bezbjednost hrane i kvalitet poljoprivrednih proizvoda i najzad, Tradicionalni proizvodi - njihova promocija i zaštita.
Konferencija se održala u okviru FP7 REGROT 2010-5 projekta „Unapređenje naučne osnove za održivi razvoj crnogorske poljopivrede -AgriScMont“ koji Biotehnički fakultet u Podgoici realizuje od juna 2010.

Projekat je oročen do 31. maja 2013, za njegovu realizaciju predviđen je budžet od 1,1 milion eura, a koordinator projekta je poznati crnogorski stručnjak iz oblasti poljoprivrede, dr Milan Marković. Skup u Podgorici okupio je eminentne stručnjake ne samo iz Crne Gore, već i iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Portugala.

AUTOR: B. PEJOVIĆ

DANAS

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.