BiH: Podsticaji razvoju pčelarstva i proizvodnji ovaca

U opštini Šamac urađen je novi Pravilnik o raspodjeli sredstava za podsticaj u poljoprivredi u koji su prvi put uvršteni podsticaji za pčelarstvo, te proizvodnju ovaca, tovne i priplodne stoke.  Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Milan Simić rekao je danas da je budžetom opštine za ovu godinu predviđeno 100.000 KM direktnih podsticaja za razne proizvodne djelatnosti.

“Već dvije-tri farme na našem području finansiraju se iz sopstvenih sredstava i red je da pomognemo ovu proizvodnju bez obzira na podsticaje Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji su namijenjeni poljoprivrednicima u cijeloj Srpskoj”, naveo je Simić.

Prema njegovim riječima, osim direktnih podsticaja od 100.000 KM, iz budžeta opštine Šamac izdvaja se između 400.000 i 450.000 KM za izgradnju seoske infrastrukture.

Simić je istakao da je Šamac poljoprivredna opština, a od ukupne površine od 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta obradivo je više od 11.000 hektara.

On je naveo da na području šamačke opštine ima 1.500 poljoprivrednih gazdinstava. SrnaBijeljina: Grad nanio štete semberskim ratarima

Grad veličine oraha u četvrtak je u popodnevnim satima načinio veliku štetu ratarima u selu Ljeljenča kod Bijeljine.

Poljoprivrednik Milan Radić kaže da mu je ova vremenska nepogoda, koja je zadesila njegovo sembersko imanje u dva navrata, potpuno uništila voće i povrće.

Grad, koji  je padao svega 15 minuta, kako je rekao, potpuno je oštetio rod šljive, višnje, te oko 4.000 struka paradajza.

U Protivgradnoj preventivi RS-a su potvrdili da zbog nestabilne vremenske situacije, sistem protivgradne zaštite, u četvrtak je bio u punoj pripravnosti u vremenu od 12.30 do 19.00 sati u nekoliko općina, među kojima je i Bijeljina.

Od 14.03 do 16.10 sati djejstvovalo je 25 protivgradnih stanica, pri čemu je ispaljeno  57 protivgradnih raketa u više općina.

U Bijeljini je sa četiri stanice ispaljeno 13 raketa.

Izvor: Capital.ba

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.