RS: Ratari sabiraju ogromnu štetu

Iznenadni majski sneg i hladni talas najviše štete prouzrokovali su poljoprivrednicima u Republici Srpskoj. Oštećeni su voćnjaci, ali i usevi, a gubici su, prema rečima poljoprivrednika, ogromni. U fočanskoj mesnoj zajednici Jošanica kažu da su sneg i hladno vreme oštetili grane i gotovo cela stabla šljiva, jabuka i krušaka. 

- Usevi i nisu toliko oštećeni, osim ako ne bude mraza sledećih dana, ali su zato stabla jabuka bukvalno nagrđena – rekao je predsednik MZ Jošanica Radomir Mališ. 

U Odeljenju za privredu i društvene delatnosti opštine Foča potvrdili su da im se nekoliko poljoprivrednika žalilo na štetu izazvanu snegom. 

- Nismo imali mnogo prijava od strane poljoprivrednika, ali javilo se nekoliko njih kojima je sneg oštetio maline.

Odeljenje ne može da nadoknadi štetu ratarima, jer nemamo budžetskih sredstava za te namene, a i ovaj sneg se ne klasifikuje kao elementarna nepogoda. Sve nas je iznenadio, a posebno ratare, koji su od početka godine na nekim gubicima – rekli su u opštinskom Odeljenju za privredu i društvene delatnosti. 

U Mrkonjić Gradu kažu da je stanje sa usevima alarmantno, jer su dnevne temperature veoma niske i poljoprivrednici se plaše da će u noćnim časovima doći do mraza, što bi izazvalo veliku štetu na usevima, ali i na voću. 

I Ribničani će zbog majskog snega biti u velikim gubicima jer su voćnjaci uništeni, a polja sa pšenicom povaljana. 

- Ove godine ostaćemo bez roda – kažu voćari u Vrbljanima, gde su kompletni šljivici polomljeni.

Tako je stradao i voćnjak Mile Landeke, koji je poznat po proizvodnji rakije. Ovaj dobitnik najviših priznanja za proizvodnju šljivovice zabrinut je kakve će proizvode ponuditi ove godine.

*izvor: www.capital.ba

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.