Uravnotežena robna razmena sa Hrvatskom

NOVI SAD - Ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović izjavio je danas da su Srbija i Hrvatska prošle godine ostvarile uravnoteženu robnu razmenu u oblasti poljoprivrede vrednu 200 miliona evra.Petrović je nakon sastanka sa hrvatskim ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom na Novosadskom sajmu rekao da je to dobra osnova za dalje unapređenje saradnje dva ministarstva, ali i realizaciju obostrane zainteresovanosti za nastup na trećim tržištima.

"Zajedno možemo nastupiti na trećim tržištima, na isti onaj način kao što smo činili tokom dvadesetog veka", rekao je Petrović i ocenio da to mogu biti ozbiljne prednosti poljoprivrede obe zemlje.

Uz podsećanje da je Srbija u poslednje vreme potpisala više sporazuma o trgovinskim olakšicama sa susednim zemljama, Petrović je rekao da su tokom razgovora otvorena i pitanja saradnje dve zemlje nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, 1. jula naredne godine.

"Tada će doći do promena u trgovinskim odnosima dve zemlje, posebno po pitanju CEFTA sporazuma", rekao je Petrović, i dodao da odnose treba urediti na fer način, tako da nijedna strana ne prođe loše.

Jakovina je ocenio da je saradnja dva ministarstva dobra i da daju za pravo i Srbiji i Hrvatskoj da isplaniraju zajednički nastup na trećim tržištima, ali i saradnju u oblasti vodoprivrede, šumarstva i veterine, a posebno bezbednosti hrane.

"Naš cilj je da proizvodi iz obe zemlje budu dostupni kupcima i u Hrvatskoj i u Srbiji i nakon našeg pristupanja EU. Izdefinisaćemo naše ciljeve i u tom smeru već smo započeli pregovore sa Evropskom komisijom", rekao je Jakovina.

Hrvatski ministar poljoprivrede je izrazio očekivanje da će Evropska komisija naći kompromisno rešenje za buduću saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije i Hrvatske.

Kako je saopšteno, tokom sastanka je bilo reči i o 80. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, na kojem će Hrvatska biti zemlja partner.

Najavljeno je da će Jakovina, Petrović i austrijski ministar poljoprivrede Nikolaus Berlaković kasnije obići hrvatske izlagače koji izlažu na 79. poljoprivrednom sajmu, koji je danas otvoren u Novom Sadu.

RTV

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.