U RS neiskorištena poljoprivredna površina po stanovniku 0,93 hektara

U Republici Srpskoj neiskorištena poljoprivredna površina po stanovniku iznosi 0,93 hektara, istaknuto je danas na predavanju o temi “Matično knjigovodstvo u govedarstvu i ovčarstvu” održanom u Han Pijesku.

U Republici Srpskoj proizvede se 0,16 grla po hektaru, a proizvodnja goveđeg mesa je 13,6 kilograma po hektaru i 169,6 litara mleka po hektaru, rekla je na predavanju Svjetlana Mičić, viši stručni saradnik u Agenciji za uzgoj i selekciju pri resornom ministarstvu Područna jedinica Pale.

Mičićeva je naglasila da je ovo nizak procenat proizvodnje u odnosu na zemlje EU, te dodala da je govedarstvo najznačajnija grana stočarstva i pokazatelj ukupne razvijenosti poljoprivrede.

Ona je istakla da su mogući pravci razvoja povećanje proizvodnje po grlu, povećanje proizvodnje i kvaliteta stočne hrane sa vlastitih površina, poslovno povezivanje proizvođača i prerađivača s ciljem zadovoljenja potreba.

Mičićeva je rekla da matično knjigovodstvo podrazumeva prikupljanje i evidentiranje tačnih podataka koji se koriste za procenu uzgojne vrednosti, te predstavlja jedan od glavnih uslova uspešne selekcije i genetskog napretka.

Prema njenim rečima, Agencija za uzgoj i selekciju Područna jedinica Pale pokriva 14 opština sarajevsko-romanijske i gornje drinske regije, a cilj organizovanja službe je praćenje broja osnovnog stada, odgajanje kvalitetne priplodne stoke, vođenje matične evidencije, kontrola reproduktivnih i proizvodnih svojstava.

*izvor: www.srna.rs

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.