Hrvatska: Poljoprivrednici traže PDV na hranu od 5 posto

Nezavisni hrvatski seljaci i Nezavisni hrvatski sindikati traže od Vlade da se što hitnije smanji stopa PDV-a na hranu na 5 posto, istaknuli su njihovi predsednici na konferenciji za novinare.

Predsednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić smatra kako ima prostora za snižavanje stope PDV-a, odnosno da bi u Hrvatskoj PDV na hranu trebao biti 5 posto. Napominje kako Hrvatska sa stopom od 25 posto ima gotovo najveći PDV na prehrambene proizvode (izuzev na hleb i mleko) u odnosu na članice Evropske unije.

Primera radi, u Nemačkoj je ta stopa 7 posto, a ima puno veći standard nego Hrvatska. I u Srbiji su na neke osnovne prehrambene artikle uveli stopu PDV-a od 8 posto, naveo je Mlinarić, koji smatra kako za skupu hranu u Hrvatskoj nisu krivi poljoprivrednici već Vlada, ona sada i ona prije koja o tome nije vodila računa.

Predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako je pitanje PDV-a na hranu pitanje s kojim se i sindikat bori već niz godina te kako podupiru inicijativu za smanjenje PDV-a na hranu na 5 posto.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da u Hrvatskoj mesečno na hranu otpada 31 do 32 posto ukupnih mesečnih troškova, dok se prosek Evrope kreće između 11 i 13 posto, kazao je. Ističe kako se sa povećanjem PDV-a na 25 posto povećao udar na građane povećanjem cena po svim osnovama. Da bi se donekle kompenzovali udari skuplje struje, plina, goriva, visokih rata kredita, treba nešto učiniti u prostoru hrane, smatra Sever.

Jedini način da se nešto napravi je da se kompenzuju sva ta poskupljenja, a da se pritom dodatno ne ugrozi domaća proizvodnja ili prodaja hrane je spuštanje PDV-a, kazao je.
Kad već imamo skupe energente i kada nas već u tome izjednačuju sa zemljama okruženja i EU onda neka nas izjednače i po pitanju PDV-a na hranu, istaknuo je Sever.

Spustimo PDV na hranu kako bi pokušali uravnotežiti kućne proračune i pritom ćemo pomoći i proizvođače na jednoj strani i građane kao krajnje kupce, posebno u svetlu iduće godine kada se očekuje ukidanje nulte stope na hleb i mleko, što će ponovo biti udar na građane jer EU ne dozvoljava nižu stopu od 5 posto, kazao je Sever.

*izvor: www.agroklub.com

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.