Poslovanje sa zemljama CEFT-a regiona

UNAPEĐENJE POSLOVNE SARADNJE SA BOSNOM

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović sastao se danas, 29.08.2016. godine, sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Lazarom Mirkićem kada su razgovarali o aktuelnim pitanjima u oblasti poljoprivrede i trgovine poljoprivrednim proizvodima.

Hrvatska: Naknada za navodnjavanje svim poljoprivrednicima

Želimo da nateramo krajnje korisnike da se napokon priključe na sistem za navodnjavanje ili će plaćati kaznu. Previše je novca u to uloženo da bi ga koristilo manje od 10 posto onih koji su zahtevali gradnju – kaže hrvatski pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić.

Zakoni EU prete svinjogojstvu u Hrvatskoj

Nova zakonska regulativa Evropske unije u vezi sa Zakonom o dobrobiti životinja pogodiće i stočare, pre svega svinjogojce. Oni će morati smanjiti broj životinja po jedinici površine te delomično preći na pašnjački način uzgoja s montažnim nadstrešnicama.

"Tikveš" planira da udvostruči promet na srpskom tržištu

Najstarija makedonska vinarija "Tikveš" planira da u naredne tri godine udvostruči promet koji ostvaruje u Srbiji, saopšteno je grupi novinara iz Srbije prilikom posete toj vinariji. U "Tikvešu" smeštenom u Kavadarcima, u srcu Tikveškog vinogorja, je rečeno da je taj kombinat, po obimu poslovanja, tržišni lider u Makedoniji, dok je u Srbiji na četvrtom mestu, ali prvi kada se radi o uvozu. 

Agrarni profit koji neće ugroziti prirodne resurse

Podgorica - Međunarodna konferencija „Uloga istraživanja u razvoju održive poljoprivrede i ruralnog područja“, održana protkle sedmice u Podgorici, okupila je oko 100 predstavnika naučnih institucija iz 20 zemalja. Bila je to prilika za razmjenu znanja, ideja i iskustava kao i za jačanje postojećih i uspostavljanje novih veza u okviru evropskog istraživačkog prostora.

BiH: Podsticaji razvoju pčelarstva i proizvodnji ovaca

U opštini Šamac urađen je novi Pravilnik o raspodjeli sredstava za podsticaj u poljoprivredi u koji su prvi put uvršteni podsticaji za pčelarstvo, te proizvodnju ovaca, tovne i priplodne stoke.  Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Milan Simić rekao je danas da je budžetom opštine za ovu godinu predviđeno 100.000 KM direktnih podsticaja za razne proizvodne djelatnosti.

Održani susreti voćara Republike Srpske

Voćari iz Republike Srpske ističu potrebu integracije i brendiranje voćarske proizvodnje, poručeno je sa susreta voćara Srpske u Gradišci održanog u četvrtak. Profesor sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Zoran Keserović rekao je na predavanju voćarima da su u Republici Srpskoj idealni uslovi za proizvodnju zdravog voća.

Peti "Vinosaur” 24. i 25. maja u Banjaluci

Peti internacionalni salon vina “Vinosaur 2012″ na kojem će učestvovati više od 85 vinarija iz 15 zemalja održaće se 24. i 25. maja u Banjaluci.
Na ovogodišnjem salonu vina učestvovaće i oko 15 domaćih i stranih proizvođača pršuta, sireva, maslina i maslinovog ulja, a tokom salona biće održane i četiri edukativno-degustativne radionice.