Koristeći trenutak, Turska i Srbija pokušavaju da povećaju trgovinu

Sporazum o slobodnoj trgovini koji su potpisale Turska i Srbija očigledno se isplatio, jer obe strane imaju koristi od povećanja trgovine i pozitivnih očekivanja vezanih za ekonomske odnose.

U trenutku kada su evropske ekonomije u stagnaciji, jedna svetla tačka u ekonomskim odnosima Srbije jesu veze sa Turskom, gde su ekonomski rast od skoro 8 odsto i veliko domaće tržište pomogli da dođe do porasta srpskog izvoza za 95 procenta -- sa 109,5 miliona dolara 2010. godine na 213 miliona dolara 2011. godine.

„Ekonomski odnosi između Srbije i Turske trenutno su na svom vrhuncu“, kaže za SETimes Aleksandar Međedović, predsednik Tursko-srpskog poslovnog saveta turskog Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom (DEİK).

photo

U međuvremenu, izvoz Turske u Srbiju povećao se 16 odsto -- sa 306,4 miliona dolara 2010. godine na 355 miliona dolara prošle godine, pokazuju podaci Ministarstva ekonomije Turske.

„Gledajući te podatke možemo reći da je sporazum o slobodnoj trgovinskoj zoni između Turske i Srbije, koji je stupio na snagu 1. septembra 2010. godine, išao na ruku Srbiji“, rekao je za SETimes Erhan Turbedar, analitičar spoljne trgovine u Turskoj fondaciji za ekonomska i politička istraživanja (TEPAV).

Prema statističkim podacima Privredne komore Srbije, izvoz zemlje u Tursku povećao se uglavnom u tekstilnom, metalurškom, prehrambenom, i poljoprivrednom sektoru i u autoindustriji, dodaje Turbedar.

Tursko tržište, sa svojim velikim obimom i kupovnom moći, jak je partner, sa velikim prodajnim potencijalom, navodi Međedović. „Istovremeno, srpske kompanije vide da preko Turske mogu da dođu do trećih tržišta, kao što su Iran, Irak i zemlje u kojima se govori turski“, kaže on.

„Pored područja sa kojih se tradicionalno izvoze i uvoze roba i usluge, beležimo znatno interesovanje turskih građevinskih kompanija za učešće u infrastrukturnim projektima u Srbiji“, rekao je Međedović.

S obzirom da jedna od najvećih snaga Turske leži u ugovaračkim poslovima, izgradnja puteva i razvoj aerodroma su od posebnog interesa, rekao je on. Takođe je došlo do znatnog porasta turskih poslovnih planova vezanih za prebacivanje proizvodnih objekata u Srbiju.

„Čini se da su turski industrijalci otkrili Srbiju kao atraktivnu proizvodnu lokaciju“, rekao je Međedović.
Međutim, u izveštaju DEİK o Srbiji ukazuje se da je bilateralna trgovina ispod stvarnog potencijala, a roba proizvedena u Turskoj čini samo 2 odsto srpskog tržišta.

Takođe se zaključuje da „u poređenju sa turskim investicijama u drugim balkanskim zemljama, turski biznismeni ne žele, ili oklevaju, da investiraju u Srbiji“.

„Turski narod nije potpuno upoznat sa Srbijom i njenim potencijalom“, kaž za SETimes Filip Šanović, ekonomski savetnik u Generalnom konzulatu Srbije u Istanbulu.

On, međutim, ističe da je bilo nekoliko turskih investicija proteklih meseci, te da sve veći broj biznismena odlazi u Srbiju da pokrene poslovanje.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Ruske Federacije, koji uključuje carinsku uniju sa Belorusijom i Kazahstanom, omogućava izvoz 99 odsto ukupne robe iz Srbije za Rusiju bez bilo kakvih carina. To bi, kao i članstvo Srbije u Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA) sa balkanskim zemljama, trebalo da privuče turske biznismene, dodaje on.

Vizni režim između Srbije i Turske ukinut je u septembru 2010. godine. Tim korakom, rekao je Međedović, sklonjena je i poslednja prepreka trgovini.

„Informisanje ljudi je od ključnog značaja za ovo pitanje. Sajmovi, poslovni forumi, sastanci [između kompanija], organizovane posete, mogu puno da pomognu u tom smislu“, kaže Šanović.

Međutim, odnosi nisu uvek bili na tako visokom nivou. Kada se Turska našla među prvim zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova -- bivše srpske pokrajine -- prijateljski odnosi između dve zemlje su zahladneli.

Turbedar, međutim, kaže da su se stvari popravile poslednjih godina, sa rekordnim brojem zvaničnih poseta -- u pratnji poslovnih delegacija -- između dve zemlje.

„Ankara vidi Srbiju kao ključnu zemlju za mir i stabilnost na Balkanu. U međuvremenu, sa stanovišta Srbije, jasno je da je Beograd u poslednje vreme zainteresovan za turski kapital, radi razvoja određenih infrastrukturnih projekata“, rekao je on.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.