Carine za tursku robu postepeno sve niže

Beograd - Otkad su pre dve godine Srbija i Turska potpisale sporazum o slobodnoj trgovini privredna saradnja počela je da dobija na značaju, robna razmena je nekih 500 miliona evra, međutim, od toga svega 50 miliona „otpada“ na srpski izvoz.

Poljoprivreda je i tada apostrofirana kao jedan od sektora koji bi u ovoj saradnji mogao da bude ključni, a to je i bio zaključak jučerašnjeg sastanka ministara poljoprivrede Srbije i Turske Dušana Petrovića i Mehmeta Mehdi Ekera u Beogradu.

Carine za tursku robu postepeno sve niže

- Izvoz iz Srbije u Tursku je u 2011. povećan za 80 do 90 odsto, a deficit na srpskoj strani je smanjen - istakao je Petrović juče napomenuvši da Srbija i Turska imaju ogroman prostor za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i to u svim sektorima od biljne proizvodnje, preko stočarstva, vodoprivrede i naučne saradnje.

Petrović je rekao da je 2012. godina kada postoje „realne mogućnosti“ da se napravi vrlo značajan napredak u saradnji dve zemlje i unapređenju trgovinskih odnosa u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Ministar hrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Mehmet Mehdi Eker istakao je da se 20 odsto stanovništva kako u Turskoj tako i u Srbiji bavi poljoprivredom koja utiče na svakodnevni život ljudi i da je zato saradnja u ovoj oblasti neophodna. „Učešće poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u razmeni Srbije i Turske je nekih 10 odsto i to bi trebalo obavezno povećati“, istakao je Eker.

Neophodnost poljoprivredne saradnje Turske i Srbije bila je jedna od tema razgovora premijera Mirka Cvetkovića i Tajipa Erdogana jesenas u Ankari. Tada je Cvetković najavio velike mogućnosti za unapređenje ekonomskih odnosa, posebno u oblasti poljoprivrede i infrastrukture.

Prvi veći posao ovih dveju zemalja, nakon što je potpisan sporazum o saradnji, bio je izvoz mesa i ribe.

Realizacija ugovora počela je krajem avgusta 2010, a na tursko tržište svoje proizvode najviše su plasirali poljoprivredni proizvođači sa područja Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

Plus za dalji razvoj trgovine jeste i to što srpski privrednici već sada bez carine mogu da izvoze u Tursku, dok će se carine za turske proizvode postepeno smanjivati, dok 2015. ne budu potpuno ukinute.

Zasedao i mešoviti komitet

Osim bilateralnog sastanka ministara poljoprivrede Srbije i Turske juče je održan i sastanak mešovitog komiteta, odnosno nadzornog odbora koji je ustanovljen na osnovu sporazuma dva resorna ministarstva potpisanog jesenas u Ankari. Ministar Dušan Petrović je objasnio da je reč o stalnom telu koje se bavi rešavanjem svih tekućih pitanja koja postoje kao institucionalna pitanja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije i uklanjanjem svih formalnih barijera.

Izvoz raste

Prema podacima Privredne komore Srbije robna razmena dve zemlje u poslednjih osam godina konstantno raste i u 2008. iznosila je 480 miliona dolara, što je 6,6 puta više nego 2000. Izvoz robe iz Srbije bio je svega 45,1 milion dolara, tako da je pokrivenost uvoza izvozom bila svega 10,3 odsto. Srbija u Tursku izvozi, između ostalog, gvožđe i čelik, kotlove, mašine i uređaje, plastične mase, razne hemijske proizvode, bakar i proizvode od bakra, hartiju i karton.

AUTOR: LJ. B.
DANAS

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.