Značajne mogućnosti za saradnju Srbije i Turske u agraru

BEOGRAD - Srbija i Turska imaju ogroman prostor za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, i to u svim sektorima - biljnoj proizvodnji, stočarstvu, vodoprivredi i naučnoj saradnji, ocenili su danas u Beogradu ministri poljoprivrede Srbije i Turske, Dušan Petrović i Mehmet Mehdi Eker. 

Značajne mogućnosti za saradnju Srbije i Turske u agraru

Petrović je nakon sastanka sa turskim kolegom istakao da je 2012. godina kada postoje realne mogućnosti da se napravi vrlo značajan napredak u saradnji dve zemlje i unapređenju trgovinskih odnosa u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

On je istakao da je obim razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije i Turske u 2011. bio na višem nivou nego u 2010., da je generalno obim trgovine povećan, ali i dodao da su trgovinski odnosi tek na početku razvoja.

Petrović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije precizirao da je izvoz iz Srbije u Tursku u 2011. povećan za 80 do 90 odsto, a da je deficit na srpskoj strani smanjen. On je napomenuo da je danas, pored bilateralnog sastanka ministara održan i sastanak mešovitog komiteta, odnosno nadzornog odbora koji je ustanovljen na osnovu sporazuma dva resorna ministarstva Srbije i Turske potpisanog jesenas u Ankari.

Petrović je objasnio da je reč o stalnom telu koje se bavi rešavanjem svih tekućih pitanja koja postoje kao institucionalna pitanja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije i uklanjanjem svih formalnih barijera.

Ministar hrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske Mehmet Mehdi Eker ukazao je na neophodnost unapređivanja i povećanja saradnje u oblasti poljoprivrede, jer, kako je istakao, ta oblast utiče na svakodnevni život i osnova je za razvoj ukupnih trgovinskih i ekonomskih odnosa.

On je ukazao da se oko 20 odsto stanovništva i u Srbiji i Turskoj bavi poljoprivredom, te da obe zemlje treba da što više sarađuju u toj oblasti i razmenjuju informacije.

Eker je zaključio da treba obavezno povećati učešće poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u razmeni dve zemlje, koje trenutno iznosi oko 10 odsto.

Tanjug

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.