Upetostručiti trgovinu s Turskom

Istanbul -- Premijeri Srbije i Turske Mirko Cvetković i Redžep Tajip Erdogan saglasili su se da bi dve zemlje trebalo da prodube ekonomsku saradnju.

“Tokom sastanka je izražena želja da se rešavaju konkretna pitanja koja su otvorena. Tu bih, pre svega, pomenuo u okviru unapeđenja ekonomske saradnje oblasti kao što su poljoprivreda i mogućnost izvoza nekih poljoprivrednih proizvoda, koji su za nas interesantni”, istakao je premijer.

Cvetković je naveo da je na sastanku bilo reči i o saradnji u oblasti infrastrukture, pre svega učešću turskih preduzeća u finansiranju izgradnje infrastrukturnih objekata u Srbiji.

mirko cvetkovic

Prema njegovim rečima, na sastanku sa turskim premijerom ukazano je i da bi obim trgovinske razmene dve zemlje koji na godišnjem nivou sada iznosi oko 420 miliona dolara trebalo da u jednom trenutku dostigne dve, pa i tri milijarde dolara.

Pored ekonomskih pitanja, razgovaralo se i o intenziviranju kulturne saradnje i potpisivanju bilateralnog sporazuma o otvaranju kulturnih centara – srpskih u Turskoj i turskih u Srbiji.

Premijer Cvetković je danas govorio i u uvodnom delu Crnomorskog energetskog j ekonomskog foruma, gde je istakao da je Srbija otvorena za učeće u projektima čiji je cilj jačanje bezbednosti energetskog snabdevanja.

Tanjug

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.