Potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede Srbije i Turske

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović dana 28. septembra 2011. godine, boravio je u Republici Turskoj gde se tokom jednodnevne radne posete susreo sa ministrom poljoprivrede gospodinom Mehmedom Mehdijem Ekerom i tom prilikom potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede.

Potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede Srbije i Turske

Ministar Petrović je nakon potpisivanja Memoranduma rekao: „Suštinski važna stvar koja je utemeljena ovim Memorandumom i koji institucionalizuje saradnju izmedju Ministarstva poljoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede Turske jeste formiranje stalnog Komiteta koji će činiti stručnjaci dva resorna Ministarstva.

Stručnjaci će biti u stalnom zasedanju kako bi rešavali različita pitanja koja predstavljaju pretpostavke za unapredjenje naše ekonomske saradnje i trgovine, kako iz oblasti veterine i fitosanitarne oblasti tako i iz svih drugih formalno pravnih procedura koje se odnose na ovu oblast.“

„Trgovina poljoprivrednim proizvodima podrazumeva veliki broj procedura koje su neophodne kako bi se ustanovila bezbednost hrane. Sa Turskom imamo generalni trgovinski sporazum o slobodnoj trgovini ali da bi smo isti mogli da koristimo u ovoj oblasti neophodno je da imamo i instrumente koji će našim privrednicima olakšati da se sve ono što predstavlja njihove poslovne aktivnosti i realizuje“, dodao je Petrović.

Ministar poljoprivrede Turske Mehmed Mehdi Eker izjavio je: “Imaćemo veliku političku odgovornost u ime naše Vlade i našeg naroda i poštovaće se mišljenja stučnih predstavnika dva resorna Ministarstva koji čine Komitet koji će pratiti ovaj rad i to u kontinuitetu. Ovo je važan korak napred za resor Ministarstva poljoprivrede ali isto tako i za našu zemlju i za naš narod.“

„Otvorili smo nekoliko konkretnih pitanja koja će u narednim nedeljama i mesecima biti razmatrana a odnose se na trgovinu govedjim mesom, šećerom i drugim proizvodima. Očekujem da ćemo imati napredak po ovim pitanjima i to će biti jedna velika izvozna šansa za Srbiju. Takodje, Turska ima svoje trgovinske i ekonomske interese i mislim da možemo sa opimizmom da posmatramo i izglede za više oblike saradnje, zajedničke interese i nastupe na trećim tržištima kao i razvoj naših ekonomskih odnosa,“ zaključio je ministar Petrović.

Agropress

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.