Očekivani suficit agrara 1,5 milijardi dolara

Očekuje se da Srbija do kraja godine u spoljno-trgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ostvari suficit od 1,5 milijardi dolara, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.

U spoljno-trgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije za sedam meseci 2011. zabeležen je suficit od 820 miliona dolara, kazao je Milovanović, podsećajući da je ukupan suficit prošle godine iznosio milijardu dolara.

Naša očekivanja su, na osnovu do sada ostvarenog suficita i poznavanja dinamike trgovinskih dešavanja, da na kraju 2011. godine suficit bude do 1,5 milijardu dolara, rekao je Milovanović novinarima i napomenuo da izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u proseku čini oko četvrtinu ukupnog izvoza Srbije.

On je ukazao da su, tradicionalno, vodeći proizvodi po vrednosti izvoza, maline, šećer, a u poslednje vreme i žitarice - pšenica, kukuruz.

"Jedan od zadataka Ministarstava poljoprivrede i trgovine zajedno sa privatnim sektorom i finansijskim institucijama jeste da u prvih pet ili deset artikala bude uključeno što više proizvoda više faze prerade", rekao je Milovanović.

Milovanović je ukazao da je neophodno ohrabriti i podstaći razvoj prehrambene industrije, kako bi veći deo vrednosti proizvoda ostao u našoj zemlji pre nego što bude izvezen.

izvor: Tanjug


Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.