Poslovanje sa Turskom

SRBIJA NEĆE UVODITI ZABRANU IZVOZA SUNCOKRETA

Srbija neće uvoditi zabranu izvoza suncokreta u BiH, kako su tražili srpski uljari. Država neće prihvatiti zahtjev uljara koji su zatražili da se ograniči izvoz suncokreta u BiH jer su kupci iz te zemlje spremni da plate mnogo više nego domaći proizvođači ulja.

Koristeći trenutak, Turska i Srbija pokušavaju da povećaju trgovinu

Sporazum o slobodnoj trgovini koji su potpisale Turska i Srbija očigledno se isplatio, jer obe strane imaju koristi od povećanja trgovine i pozitivnih očekivanja vezanih za ekonomske odnose.

U trenutku kada su evropske ekonomije u stagnaciji, jedna svetla tačka u ekonomskim odnosima Srbije jesu veze sa Turskom, gde su ekonomski rast od skoro 8 odsto i veliko domaće tržište pomogli da dođe do porasta srpskog izvoza za 95 procenta -- sa 109,5 miliona dolara 2010. godine na 213 miliona dolara 2011. godine.

Carine za tursku robu postepeno sve niže

Beograd - Otkad su pre dve godine Srbija i Turska potpisale sporazum o slobodnoj trgovini privredna saradnja počela je da dobija na značaju, robna razmena je nekih 500 miliona evra, međutim, od toga svega 50 miliona „otpada“ na srpski izvoz.

Značajne mogućnosti za saradnju Srbije i Turske u agraru

BEOGRAD - Srbija i Turska imaju ogroman prostor za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, i to u svim sektorima - biljnoj proizvodnji, stočarstvu, vodoprivredi i naučnoj saradnji, ocenili su danas u Beogradu ministri poljoprivrede Srbije i Turske, Dušan Petrović i Mehmet Mehdi Eker. 

Upetostručiti trgovinu s Turskom

Istanbul -- Premijeri Srbije i Turske Mirko Cvetković i Redžep Tajip Erdogan saglasili su se da bi dve zemlje trebalo da prodube ekonomsku saradnju.

“Tokom sastanka je izražena želja da se rešavaju konkretna pitanja koja su otvorena. Tu bih, pre svega, pomenuo u okviru unapeđenja ekonomske saradnje oblasti kao što su poljoprivreda i mogućnost izvoza nekih poljoprivrednih proizvoda, koji su za nas interesantni”, istakao je premijer.

Potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede Srbije i Turske

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović dana 28. septembra 2011. godine, boravio je u Republici Turskoj gde se tokom jednodnevne radne posete susreo sa ministrom poljoprivrede gospodinom Mehmedom Mehdijem Ekerom i tom prilikom potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede.

Ministar Petrović u radnoj poseti Turskoj

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović boraviće u sredu 28. septembra 2011. godine u Republici Turskoj gde će se tokom jednodnevne radne posete sresti sa ministrom poljoprivrede gospodinom Mehmedom Mehdijem Ekerom.

Ovom prilikom ministri će potpisati Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede.

Agropress

Sajam poljoprivrede u Niškoj Banji

Peti sajam poljoprivrede biće održan na prostoru Konjičkog kluba „Niš“ u Niškoj Banji u subotu, 24. septembra. Program počinje u 10h. U sklopu sajma biće održana Republička izložba koza i ovaca, Regionalna izložba krava i izložbe agro-opreme, sitne stoke i živine. Na izložbenom delu učestvovaće preko 80 izlagača, dok će poljoprivrednu mehanizaciju i agroopremu izložiti 15 izlagača.

"Svetski trgovinski most" u Istanbulu

Udruženje privrednika SITA (Serbian International Trade Association) i Privredna komora Beograda poslaće svoje predštavnike na tradicionalni susret "Svetski trgovinski most" u Istanbulu, od 24. do 30. oktobra, saopštila je komora.
  • 1
  • 2