RUSIJA NAJVEĆI SVETSKI IZVOZNIK PŠENICE

Sa ovogodišnjim izvozom pšenice i planiranim izvozom rekordnih 30 miliona tona za sledeću godinu, Rusija je zaobišla svoje glavne konkurente EU i SAD i postala najveći svetski izvoznik tog useva, piše biznis časopis "Ekspert".

Rusija konstantno pojačava svoj izvoz pšenice na globalnom tržištu kao deo napora vlasti da ožive poljoprivredu zemlje, dok državne i vodeće kompanije ulažu novac u tu privrednu granu usred sankcija koje su presekle uvoz hrane, piše "Ekspert".

Slaba rublja i loša žetva u Nemačkoj i Francuskoj takođe su bili faktori u rekordnom izvozu pšenice, uključujući i zemlje u koje Rusija do sada nije izvozila žito. Ulazak Rusije na nova tržišta je loša vest za tradicionalne izvoznike u Severnoj Americi, Evropi i Australiji, jer uvoznici sada mogu da kupuju po nižim cenama. ​

U protekla dva meseca Rusija je već prodala svoju pšenicu Meksiku, koji je ranije u potpunosti zavisio od uvoza iz SAD, a takođe je potpisala izvozne ugovore sa Alžirom i Marokom, koji tradicionalno kupuju žito iz Francuske. Spisak novih kupaca ruske pšenice uključuje Mali, Maltu i Burmu.

Prema informacijama državne kompanije "Grejn kvaliti servis", Rusija će izvoziti pšenicu i u Indoneziju, koja je do sada bila najveći kupac australijske pšenice, kao i u Egipat, Bangladeš i Mozambik, koji su tradicionalni klijenti. U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede SAD je ponovo dalo svoju prognozu žetve i izvoza pšenice u Rusiji ove sezone.

Prognoza za bruto prinos ruske pšenice porasla je na 72 miliona tona, što je sedam miliona tona više nego što je prognozirano u julu i 11 miliona tona više od prošlogodišnjeg nivoa. Izvoz ruske pšenice dostići će rekordnih 30 miliona tona, što će Rusiju staviti na vodeću poziciju u snabdevanju pšenicom na svetskom tržištu, ispred Evropske unije, koja izvozi samo 27 miliona tona žitarica.

Ministarstvo poljoprivrede SAD prognoziralo je da će izvoz pšenice za 2016/2017. godinu iznositi 25,5 miliona tona. U julu je Rusija izvezla oko 2,5 miliona tona pšenice, a za avgust se predviđa izvoz između 3 i 3,2 miliona tona. Prema prognozi BMI u narednih pet godina Rusija, Ukrajina i Kazahstan će se pojaviti kao glavni dobavljači pšenice za Bliski istok i Severnu Afriku.

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.