Ruski ministar poljoprivrede u Beogradu i Novom Sadu

BEOGRAD - Na današnjem sastanku zamenika predsednika Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Siniše Stamenkovića sa delegacijom Ministarstva poljoprivrede Rusije, na čelu sa ministrom Aleksandrom Nikolaevičem Tarasovim, istaknut je značaj kontinuiteta saradnje u oblasti poljoprivrede.

Stamenković je u tom smislu naglasio važnost posete predstavnika ruskog Ministarstva poljoprivrede, jer to predstavlja nastavak saradnje, ne samo na nivou odbora Narodne skupštine i Ruske Dume, već i na nivou izvršnih vlasti dve zemlje.

On je informisao članove delegacije o intenzivnom radu tog odbora u proteklom periodu, pre svega na usklađivanju donetih zakona sa evropskim zakonodavstvom. Pritom je naglasio važnost sporazuma koje je Srbija potpisala sa Rusijom, Turskom i Argentinom, a koji regulišu pitanja carine, sertifikacije proizvoda i oporezivanje roba.

Ministar Tarasov, koji je i zamenik predsednika Volgogradske oblasti, istakao je važnost kontinuiteta saradnje naučno-istraživačkih institucija Rusije i Volgogradske oblasti sa partnerima u Srbiji. On je izrazio nadu da će kao rezultat bilateralnih poseta biti potpisani brojni sporazumi o saradnji između dve države.

U razgovoru je bilo reči i o unapređenju saradnje univerziteta u Beogradu i Novom Sadu sa Volgogradskim državnim univerzitetom.

Poseta delegacije ruskog Ministarstva poljoprivrede realizovana je u okviru saradnje Volgogradskog državnog agraranog univerziteta sa Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu, sa ciljem da se unapredi saradnja u oblasti nauke i obrazovanja u sektoru agroprivrede.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, tokom posete delegacija je obišla i Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, gde se upoznala sa novinama u poljoprivrednoj proizvodnji i agrobiznisu, kao i izvoznom potencijalu i plasmanu roba iz Srbije na rusko tržište.

U ruskoj delegaciji su, pored ministra, bili i rektor Volgogradskog državnog agrarnog univerziteta Aleksej Semenovič Ovčininkov, prorektor za obrazovanje i međunarodnu saradnju Elena Nikolajevna Patrinai i direktor filijale "Intrastbanke" Maksim Aleksejevič Ovčininkov.

Izvor: Tanjug

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.