Srbija može više da izvozi u Rusiju

Beograd -- Srbija ima velike šanse da znatno poveća izvoz hrane na rusko tržište, ocenili su ministar poljoprivrede Dušan Petrović i ruski ambasador Aleksandar Konuzin. Ocenjeno je i da Srbija sa Rusijom može da realizuje zajedničke projekte u agraru.

Ministar Petrović je rekao da je trgovnska razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dve zemlje u porastu i podsetio da je pre tri do četiri godine izvoz hrane iz Srbije u Rusiju vredeo 35 miliona dolara, sada je oko 150 miliona dolara, pet puta više.

Petrović je to povećanje ocenio veoma značajnim, jer "korak po korak" Srbija smanjuje veliki deficit u robnoj razmeni sa Rusijom, usled velikog uvoza energenata.

"Rusija je zemlja koja kupuje mnogo hrane, mi smo spremni da izvozimo više, ali i da zajedničkim ulaganjima povećamo proizvodnju hrane", naglasio je ministar. 

Petrović je naglasio da je u protekla tri dana u Srbija boravila delegacija ruskog Ministarstva poljoprivrede i da je formirana Radna grupa dva ministarstva sa zadatkom da unapredi dvostranu saradnju u proizvodnji hrane i podstakne rast izvoza srpske poljoprivrede na rusko tržište. 

Petrović je dodao da je Radna grupa razmatrala različita tehnička pitanja dvostrane saradnje, počev od izvoznih procedura do mogućnosti zajedničkih investicija. 

"Može se unaprediti saradnja u proizvodnji veštačkog đubriva, mesa, semenskog i sadnog materijala", dodao je ministar i ukazao da će u Moskvi, veoma brzo, biti održan novi sastanak Radne grupe. 

Ambasador Konuzin je izrazio veliko zadovoljstvo zbog formiranja Radne grupe za agrar, podsetivši da je prilikom prošlogodišnje posete premijera Vladimira Putina Srbiji istaknuto da je poljoprivreda jedna od najvažnijih privrednih grana u kojoj je moguće unaprediti srpsko-rusku ekonomsku saradnju. 

"Mi imamo velike potencijale gde možemo zajedno da radimo, a to je trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, semenskim materijalom, mesom i mesnim prerađevinama", precizirao je šef diplomatske misije Rusije u Srbiji. 

Najnoviji i prethodni kontakti između predstavnika vlada Srbije i Rusije će doprineti daljem unapređenju i inače dobre ekonomske saradnje između naše dve prijateljske zemlje, zaključio je ambasador Konuzin.

Tanjug

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.