Rusija se brani od "ludih krava"

Rusija je obustavila uvoz stočne hrane životinjskog porekla iz EU, osim ribljeg brašna, po nalogu federalne Službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor.
Ova mera se uvodi radi neophodnog usklađivanja ruskih zakona sa međunarodnim propisima, precizirala je nadležna institucija. Uvoz je, međutim, zabranjen i zbog moguće opasnosti od unošenja izazivača bolesti "ludih krava" na teritoriju Rusije.

Zabranom uvoza obuhvaćene suisporuke prerađevina životinjskog porekla namenjenih ishrani domaćih životinja koje se mogu naći na trpezi ljudi, izuzev hrane dobijene preradom ribe, izvestila je agencija Prajm.

Početkom prošle nedelje Rusija je počela da primenjuje najavljenu zabranu uvoza živih svinja i goveda iz EU zbog strahovanja od bolesti "plavog jezika" i "šmalenbergovog virusa", izazivajući oštru kritiku Evropske komisije koja smatra da je zabrana prekomerna i neopravdana. 

Embargo na uvoz stočne hrane životinjskog porekla, odnosno kostnog brašna, neće izazvati nestašicu ovih proizvoda i rast cena u Rusiji, izjavili su stručnjaci za tu oblast. 

"Ukoliko veterinari zaustavljaju uvoz, znači da je to neophodno, jer ne želimo da zajedno sa hranom dobijemo neki novi virus, novu bolest. Opreznost nikada nije naodmet", rekao je predsednik ruske Unije proizvođača stočne hrane Valerij Afanasjev. 

On je precizirao da zbog embarga ne očekuje nestašicu stočne hrane i dodao da ove godine nema problema sa krmivom biljnog porekla, zahvaljujući dobrom rodu suncokreta, soje i uljane repice. 

*izvor: www.tanjug.rs

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.