Rusija uvodi zabranu uvoza žive stoke iz EU

Rusija će od 20. marta zabraniti uvoz žive krupne i sitne rogate stoke i svinja iz Evropske unije, saopštila je danas ruska federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rošeljhoznadzor.

Takva mera je doneta zbog 'krajnje ozbiljne epizootske situacije u nizu članica EU usled izbijanja stočne bolesti koju izaziva virus šmalenberg i širenja druge virusne bolesti plavog jezika', navedeno je u obrazloženju zabrane. Rošeljhoznadzor, bez obzira na ozbiljnost situacije, do sada nije dobio od EU još u januaru zatraženu informaciju o preduzetim merama za suzbijanje tih stočnih bolesti, dodato je u saopštenju.

Predstavnik Evropske komisije u Briselu Frederik Vensan je izjavio za agenciju Interfaks da je Rusija preduzela 'neproporcionalne mere koje ne odgovaraju realnoj situaciji na terenu'.

'Taj virus je i dalje ograničen na nekoliko evropskih regiona i ne pogađa celu EU. On se, sem toga, ne može preneti na čoveka', ukazao je Vensan.

On je takođe predočio da Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja (OIE) ima takođe isti stav po tom pitanju kao i EU. Značajno je i to što se, kako je rekao, virus šmalenberg ne prenosi na svinje koje su takođe potpale pod rusku zabranu. Taj virus, koji pogađa ovce, koze i krupnu rogatu stoku, izaziva nakaznost mladunaca ili uginuće fetusa.

*izvor: www.tanjug.rs

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.