Rusiju "vuče" industrija

Moskva -- Bruto domaći proizvod Rusije je u januaru 2012. godne povećan za 3,9 procenata u poređenju sa istim mesecom lane.
U odnosu na decembar je, međutim, isključujući sezonske faktore, opao za 0,1 procenat, ocenjuje rusko ministarstvo za ekonomski razvoj.

"Privredni pad je rezultat negativne dinamike u građevinarstvu, trgovini, poljoprivredi uz značajno opadanje investicione tražnje i negativne dinamike realnih primanja stanovništva. Pozitivan uticaj na ekonomski rast imala je industrijska proizvodnja, koja međutim, nije kompenzovala pad u drugim privrednim granama", rekla je ministarka za ekonomski razvoj Elvira Nabiulina.

Tempo rasta BDP Rusije je prošle godine ubrzavao sa 3,4 odsto na godišnjem nivou u drugom tromesečju 2011. godine, na 4,8 odsto u trećem i 4,9 procenata u četvrtom kvartalu, podseća agencija RIA Novosti. 

U prvom ovogodišnjem mesecu industrijska proizvodnja je zabeležila povećanje od jedan odsto, zahvaljujući ubrzanju rasta u prerađivačkoj delatnosti i obnavljanjem rasta proizvodnje i distribucije struje,gasa i vode. 

Na ruskom tržištu rada i dalje je pozitivna situacija, stopa nezaposlenosti je u januaru bila na nivou od 5,9 procenata u odnosu na 6 procenata u decembru, navodi ministarstvo za ekonomski razvoj. 

Na dinamiku BDP negativno je uticao i poljoprivredni sektor, koji je u januaru zabeležio pad od 3,4 odsto u poređenju sa decembrom.

U dinamici investicione tražnje u januaru su ponovo zapažene negativne tendencije. Investicije u osnivački kapital su opale za 9,9 odsto, a pad investicione aktivnosti je rezuiltat smanjenog obima građevinskih radova za pet odsto u odnosu na decembar.

Potrošačka tražnja je u januaru iskazala negativnu dinamiku prvi put od septembra 2010. godine. U januaru je u odnosu na decembar promet u trgovini na malo opao za 0,6 procenata zbog negativne dinamike realnih primanja stanovništva i realne zarade.

IZVOR: TANJUG

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.