Konuzin: Srbija najvažniji partner

Čačak -- Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin kaže da Rusija u Srbiji vidi jednog od najvažnijih ekonomskih partnera na Balkanu.
"Zadovoljstvo čini i tendencija ka većoj izbalansiranost trgovine - pri rastu ruskog izvoza za pet odsto, izvoz srpskih prozvoda se povećao za 50 odsto", naveo je Konuzin.

Najvažniji pravac saradnje Srbije i Rusije jeste i biće energetika, a jedan od najperspektivnijih oblasti saradnje u budućnosti je poljoprivreda, rekao je on.

On je istakao da je na prvom mestu saradnja Rusije i Srbije u energetici i da su u toku pripreme za početak izgradnje gasovoda Južni tok, koji će imati tranzit preko Srbije i koji bi trebalo da bude završen 2015. godine.

Prema njegovim rečima, od 40,6 milijardi dinara prihoda koliko je kompanija NIS ostvarila u 2011. godini, 34,4 milijarde je investirala u unapređenje proizvodnje, a u sledećoj godini planira još veće investicije. 

Konuzin je najavio i rusku pomoć u modernizaciji Železnice u Srbiji, ističući da je odobren kredit od 800 miliona dolara, ali da već tri godine postoji problem oko sprovođenja tog kredita. 

"Dve i po godine srpska strana ne može da započne realizaciju ruskog kredita od 800 miliona dolara, jer studija izvodljivosti još njie gotova, a više od godinu dana osiguravajuća kompanija SOGAZ čeka na izdavanje dozvola na rad. To stanje treba ispraviti", naveo je on. 

Konuzin kaže i da "kroz nekoliko nedelja trebalo bi da se sastanu predstavnici ruskog i srpskog ministarstva finansija koji će se baviti realizacijom kredita za srpsku Železnicu". 

On je ocenio da je Rusija otvorena za saradnju sa Srbijom, ali da u Srbiji treba poboljšati investicionu klimu i ukloniti administrativne prepreke. 

Uzimajući u obzir veličinu ruskog tržišta i visok kvalitet srpskih poljoprivrednih prozvoda otvaraju se velike mogućnosti, poručio je Konuzin i pozvao srpske preduzetnike da se aktivno uključe u osvajanje tržista u Rusiji. 

Neophodno je stvaranje udruženja prozvođača i prevoznika koji bi nastupili na ruskom tržištu, kao što je neophodno poboljšati investicionu klimu u Srbiji, rekao je Konuzin.

Srbija u EU, ne po svaku cenu

Aleksandar Konuzin kaže da Rusija nije protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju, ali da sama treba da odluči koju cenu je spremna da plati za to novo prijateljstvo. "Rusija nema ništa protiv da Srbija ima nove prijatelje, a na vama je da odlučite koju cenu ste spremni da platite za novo prijateljstvo. Ja ne bih želeo da ova cena bude pogoršanje odnosa sa Rusijom", rekao je Konuzin.

Podsetivši da je godišnji izvoz srpske privrede u Rusiju 800 miliona dolara,a da oko 90 odsto proizvoda ne podleže carini prema Sporazumu o slobodnoj trgovini, Konuzin je se zapitao da li će "novi prijatelji dozvoliti dalje postojanje jednog takvog sporazuma".

IZVOR: B92, BETA, TANJUG

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.