Rusija privremeno zabranjuje uvoz svinja iz Nemačke

Ruska federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu inspekciju (Ros seljhoznadzor) najavila je danas da će uvesti privremenu zabranu uvoza živih svinja iz Nemačke, zbog nepoštovanja rokova za primenu antibiotika.
 
"Od 15. novembra se uvodi zabrana uvoza živih svinja", izjavio je novinarima direktor te institucije Sergej Dankvert, dodajući da se ova mera donosi na zahtev sanitarnih inspektora, prenela je agencija RIA Novosti.

Rusija privremeno zabranjuje uvoz svinja iz Nemačke

Nemački izvoznici su za meso dali naredbu da se antibiotici ne primenjuju 30 dana pre isporuke Rusiji, ali za žive svinje takva naredba ne postoji.

"Proizilazi da, nakon što uvezemo žive svinje, moramo da ih hranimo još mesec dana, pošto su antibioticima tretirane samo nedelju dana ranije", rekao je Dankvert u obrazloženju zabrane uvoza.

Federalna veterinarska služba Nemacke za sada nije spremna da daje odgovarajuće garancije bezbednosti.

"Nama su potrebne garancije, a uvoz živih svinja iz Nemačke će biti privremeno obustavljen dok njihova služba ne dostavi potvrde o bezbednosti", upozorio je Dankvert.

Nemačka, jedan od najvećih izvoznika živih svinja na rusko tržište, isporučila je 2010. godine 120.000 svinja, a 2009. godine 247.000.

U evropskom izvozu mesnih i mlečnih proizvoda u Rusiju Nemačka učestvuje sa oko 55 odsto. Nemačka je vremenom povećala izvoz u Rusiju, ali nije podigla nivo odgovornosti svoje veterinarske službe.

 

Izvor: Tanjug

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.