Rusi već kupuju jabuke u Srbiji

U čačanskom kraju je berba završena pre poslednjeg zahlađenja, a nova briga voćara je kako da se prilično dobar rod što povoljnije proda na domaćem i stranom tržištu. Stručnjaci procenjuju da je ovogodišnji prinos manji sa 20-ak procenata od lanjskog, ali je ubrana količina dovoljna da zadovolji zahteve tržišta i opravda uloženi trud poljoprivrednika.

 Rusi već kupuju jabuke u Srbiji

Čačanski kraj sa oko 2.000 hektara (ha) pod jabukama spada među tri najveća proizvodna područja u Srbiji.

U hladnjači koju su u Donjoj Trepči izgradili članovi udruženja "Čačanska jabuka" već je uskladišteno 1.200 tona (t) plodova, skoro dvostruko više nego lane.

Predsednik udruženja koje okuplja dvadesetak najvećih proizvođača,Tomislav Jelić, izjavio je za Tanjug da se ovogodišnji rod može smatrati solidnim, s obzirom na dugotrajnu sušu, a da su za sada najveće nade, što se tice povoljnog plasmana, vezane za veliko rusko tržište.

"Poljoprivrednici koji su svoje voćnjake navodnjavali, imaju rod na nivou prošlogodišnjeg, dok je tamo gde je suša uzela svoj danak umanjen i za 20 do 30 pos su plodovi sitniji od uobičajenih. Sada očekujemo velike kupce iz Rusije, čije tržište je najveći potrošač jabuka na čitavom svetu", kazao je Jelić, ugledni voćar iz Miokovaca.

Letnje sorte su već preuzete,dok se u ovom trenutku najviše traži gremi smit, naveo je Jelić, uz podsećanje da su zahtevi kupaca iz zapadne Evrope, u skladu sa njihovim standardima, znatno oštriji.

"Pitanje da li bi tamo u konkurenciji, na primer, voćara iz Italije i Poljske, zemlaja u kojima se mnogo više ulaže u agrorehničke mere i posvećuje veća pažnja organizovanom nastupu i proizvođača i trgovinskih organizacija, mogli uspešno da nastupimo, kao što je to slučaj na velikom ruskom tržištu," primetio je Jelić.

Situacija je još neizvesna i pogledu otkupnih cena.

Jabuke "padalice", namenjene za industrijsku preradu plaćaju se sedam dinara po kilogramu (kg).

Za kvalitetnije plodove i sorte poput ajdareda, ruski kupci nude 30 evrocenti.

Voćar iz dragačevskog sela Goračića Dragan Basarić, koji pod trogodišnjim zasadom jabuka ima oko 3,5 ha, kazao je da je zahvaljujući dobrom izboru sorti, poput zlatnog delišes rajnera ,gala brukfild i breburn mariri red, već prodao celokupan ovogodišdnji rod, od čega je polovina otišla u Rusiju po ceni od 30 do 45 evrocenti za kilogram.

Poljoprivrednici koji imaju hladnjače, poput onih iz "Čačanske jabuke", mogu i da pričekaju sa prodajom, dok ne budu zadovoljni ponuđenom otkupnom cenom i na domaćem i na inostranom tržištu voća.

Izvor (Tanjug - Ekos)

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.