Kirk: Rusija u STO do kraja ove godine

Rusija će uspeti da se učlani u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) do kraja 2011. godine, smatra trgovinski predstavnik SAD Ron Kirk, uveren da će preostala nerešena pitanja, među kojima i ishod pregovora sa Gruzijom biti konstruktivno rešena.

Pregovore sa prvim vicepremijerom Rusije Igorom Šuvalovom, odgovornim za pregovore o učlanjenju u STO, Kirk je ocenio kao veoma produktivne i istakao da je Moskva postigla ogroman uspeh ka putu u tu organizaciju, prenela je agencija Rojters.

Zamenik ruskog ministra za ekonomiju Andrej Slepnjev je juče izjavio da se Rusija, koja već dve decenije pregovara o učlanjenju u STO, dogovorila sa budućim partnerima oko svih najvažnijih spornih pitanja, a preostalo je da usaglasi samo tehničke detalje.

Finalni pregovori bili su posvećeni nizu pitanja, od ruskih kvota za uvoz mesa do propisa investicija u ruski automobilski sektor.

Moskva je do sada potpisala bilateralne sporazume o pristupu na tržišta robe i usluga sa svih 60 članova Radne grupe za priključenje Rusije STO. Predsednik organizacije Paskal Lami je u septembru izjavio da će Rusija verovatno stupiti u organizaciju do kraja 2011. godine.

Kamen spoticanja na putu Rusije u STO su politički odnosi sa Gruzijom, koja se kao članica organizacije uporno protivi učlanjenju Moskve. Tbilisi kao osnovni uslov za pristanak ističe uvođenje međunarodne ili sopstveme (gruzijske) kontrole carinskih prelaza na granici Ruske Federacije sa Abhazijom i Južnom Osetijom.

Izvori upoznati sa pregovorima, izjavili su za Rojters da su EU i Rusija usaglasili nacrt sporazuma po pitanju zakona kojim se regulišu investicije u brzorastući ruski automobilski sektor.

Strani proizvođači automobila, koji su sa Ruskom Federacijom 2011. godine sklopili sporazum o novim propisima industrijske montaže imaju pravo na carinske olakšice osam godina u zamenu za proizvodnju 300.000 kola godišnje i lokalizacijom 60 odsto produkcije.

EU insistira da se ovi sporazumi okončaju 2016. godine, dok je Rusija sa proizvođačima automobila potpisala sporazume čiji rok ističe do 2018. godine.

Ruski zvaničnici napominju da se ne mogu menjati obaveze koje je vlada preuzela prema stranim investitorima i da se nikakve korekcije na tom planu ne predviđaju. Ruski premijer Vladim Putin je ranije rekao da ne namerava da žrtvuje novi režim industrijske montaže automobila radi pristupanja u STO.

Slepnjev nije precizirao dogovor sa STO oko kvota za uvoz mesa, napomenuvši samo da predviđa manje smanjenje količina.

Uvoz mesa Rusija reguliše carinskim kvotama u okviru kojih se određene količine mogu uvoziti uz nižu carinsku stopu. Dogovor o uvođenju kvota Rusija je postigla 2005. godine sa SAD koje su najvećim izvoznik mesa na rusko tržište, kao jedan od uslova za učlanjenje u STO.

Od 2010. godine Rusija je redovna smanjivala kvote za uvoz živinskog i svinjskog mesa kako bi stimulisala domaću proizvodnju. Od iduće godine Rusija će ukinuti kvote za pojedine zemlje koje će biti zajedničke za sve dobavljače.

Tanjug

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.